Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 15:36

  Ντράγκι: Είναι καιρός η δημοσιονομική πολιτική να μπει μπροστά

  Ντράγκι: Είναι καιρός η δημοσιονομική πολιτική να μπει μπροστά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:00

  Την ανάγκη να διατηρηθεί η ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι οι αντιξοότητες και οι κίνδυνοι στις προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

  Με φόντο τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων -την πρώτη από τον Απρίλιο του 2016- και την επανέναρξη των αγορών ομολόγων ο Μάριο Ντράγκι έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί τον αποκλειστικό παράγοντα τόνωσης της ζήτησης στην Ευρωζώνη.

  "Είναι καιρός πλέον η δημοσιονομική πολιτική να μπει μπροστά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει τον επόμενο μήνα, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

  "Στη σκιά της αποδυνάμωσης των οικονομικών προοπτικών και με τη συνεχιζόμενη παρουσία των καθοδικών κινδύνων, οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να δράσουν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο", δήλωσε.

  Σημείωσε μάλιστα ότι ένας ενεργότερος ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον, τονώνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τον πληθωρισμό.

  "Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να γίνει το βασικό εργαλείο", ανέφερε. "Υπάρχει συμφωνία στο Δ.Σ. σε αυτό. Σε άλλες περιοχές του κόσμου υπάρχει τόνωση του πληθωρισμού επειδή ακριβώς υπήρξε μεγαλύτερος βαθμός εμπλοκής της δημοσιονομικής πολιτικής."

  Συμφωνία στο Δ.Σ. για τις αποφάσεις

  Αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις, ο Ντράγκι σημείωσε ότι "υπήρξε συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο να δράσουμε και προχωρήσαμε ανάλογα, αν και εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για την καταλληλότητα των εργαλείων που ανακοινώσαμε".

  "Σε γενικές γραμμές υπήρξε συμφωνία για τα επιτόκια, ενώ υπήρξαν διαφοροποιήσεις στις αγορές τίτλων. Πάντως υπήρχε ξεκάθαρη πλειοψηφία, δεν χρειάστηκε να γίνει ψηφοφορία", πρόσθεσε.

  Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τρία στοιχεία οδήγησαν το Δ.Σ. να αναλάβει δράση:
  -Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις

  -Οι καθοδικοί κίνδυνοι που επιμένουν, μεταξύ των οποίων η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας και το Brexit, και έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες

  -Η καθοδική αναθεώρηση των προοπτικών του πληθωρισμού

  Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών στην τελευταία ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι πλέον δεν υπάρχει ημερολογιακή κατεύθυνση, αλλά συνθήκες.

  Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ στην ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα άφησε ανοιχτό τον ορίζοντα για την πολιτική της, αφαιρώντας την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020.

  Άφησε επίσης ανοιχτό τον ορίζοντα για τις αγορές που θα πραγματοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP). "Έχουμε περιθώρια για να συνεχίσουμε για αρκετό καιρό με αυτό το ρυθμό", δήλωσε ο Ντράγκι. 

  Υποβάθμιση προβλέψεων για πληθωρισμό και ανάπτυξη

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα και τις τελευταίες, καθοδικά αναθεωρημένες, εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

  Ειδικότερα, για το 2019 η εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 1,1% από 1,2% προηγουμένως, για το 2020 στο 1,2% από 1,4% προηγουμένως, ενώ για το 2021 αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στο 1,4% από 1,3%.

  Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη για το 2019 μειώθηκε στο 1,2% από 1,3% προηγουμένως, για το 2020 στο 1% από 1,4% και για το 2021 στο 1,5% από 1,6%.

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ