Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Σεπ-2019 14:50

  Ο Τραμπ ζητά από τη Fed μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια - "Χοντροκέφαλοι" όσοι διαφωνούν

  Ο Τραμπ ζητά από τη Fed μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια - "Χοντροκέφαλοι" όσοι διαφωνούν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.11

  Νέα επίθεση με σκληρές εκφράσεις κατά των αξιωματούχων της Fed και προσωπικά του προέδρου της, Jerome Powell, εξαπέλυσε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τασσόμενος παράλληλα υπέρ μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων.

  "Η Federal Reserve πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά μας στο ΜΗΔΕΝ ή και παρακάτω και πρέπει από εκεί και πέρα να αρχίσουμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να επιμηκυνθεί η διάρκεια των ομολόγων. Έχουμε εκπληκτικό νόμισμα, ισχύ και ισολογισμό. Οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν το χαμηλότερο επιτόκιο. Καθόλου Πληθωρισμός! Είναι μόνον η αφέλεια του Jay Powell και της Federal Reserve που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που άλλες χώρες ήδη πράττουν! Μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία χάνεται εξαιτίας "Χοντροκέφαλων"", τονίζει στα Tweets του ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

  Ο Τραμπ γίνεται έτσι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που εκφράζεται υπέρ των αρνητικών επιτοκίων.

  Η Fed έχει εκφραστεί πολλές φορές με σκεπτικισμό έναντι των αρνητικών επιτοκίων και, ακόμη και την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, προτίμησε να ακολουθήσει αντισυμβατικές μεθόδους όπως η αγορά ομολόγων προκειμένου να μην υιοθετήσει αρνητικά πρόσημα στα επιτόκιά της.

  Άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχουν οδηγήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες "παλεύουν" με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.

  Η ΕΚΤ αναμένεται να περικόψει τα επιτόκιά της έτι περαιτέρω την Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα η Fed εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μείωση - ωστόσο όχι μεγάλη - του βασικού επιτοκίου της, το οποίο κινείται σήμερα στο εύρος του 2% - 2,5%.

  Για το ζήτημα της αναχρηματοδότησης του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin έχει εκφράσει δημοσίως την ιδέα για έκδοση ομολόγων εξαιρετικά μακράς λήξης, ωστόσο κανένας σχεδιασμός για τέτοια μέτρα δεν έχει προχωρήσει.

  Παρά το γεγονός ότι ανάλογα σχόλια από άλλους προέδρους στο παρελθόν θα δημιουργούσαν "σεισμό" στην αγορά, η τελευταία μοιάζει συνηθισμένη στις αντισυμβατικές τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Τόσο τα futures του S&P 500, όσο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεν "έδειξαν" κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή μετά τα προεδρικά tweets.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ