Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Σεπ-2019 14:23

  Ιταλία: Ο Κόντε παρουσίασε τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος Πεντάστερων και Δημοκρατικών

  Ιταλία: Ο Κόντε παρουσίασε τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος Πεντάστερων και Δημοκρατικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.56

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι ο νέος συνασπισμός του οποίου ηγείται και ο οποίος αποτελείται από το λαϊκιστικό,  "αντισυστημικό" Κίνημα Πέντε Αστέρων και το φιλοευρωπαϊκό, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), θα κάνει περισσότερα και θα τσακώνεται λιγότερο.

  Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, κατά την οποία παρουσίασε τις προτεραιότητές του, ο Κόντε κάλεσε για λιγότερο συγκρουσιακές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επανέλαβε ότι θα εργαστεί μαζί με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης και τους μεταναστευτικούς της νόμους.

  Τα Πέντε Αστέρια και οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά την αποχώρηση της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκας από έναν προηγούμενο συνασπισμό με τα Πέντε Αστέρια στην αποτυχημένη προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Ο προηγούμενος συνασπισμός τους είχε σημαδευτεί από συνεχείς εντάσεις.

  "Δεν μπορούμε τους ερχόμενους μήνες να χάσουμε τον χρόνο μας με διαμάχες και συγκρούσεις", είπε ο Κόντε στην Βουλή, κάτω σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου. "Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι στα λόγια και δραστήριοι στα έργα".

  Ο Κόντε, καθηγητής Νομικής που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, πρόσθεσε: "Η γλώσσα αυτής της κυβέρνησης θα είναι ήπια, επειδή αντιλαμβανόμαστε πως οι πράξεις μας δεν θα κριθούν από την υπεροψία των λόγων μας".

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον πρώην σύμμαχό του, τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ότι ενδίδει σε στείρα πολεμική και χαρακτήρισε την απόφασή του να εγκαταλείψει τον προηγούμενο συνασπισμό απερίσκεπτη.

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρέπει να "βελτιωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας" της ΕΕ που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

  "Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο", είπε ο Κόντε.

  Ο Τζουζέπε Κόντε είπε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε πως είναι πεπεισμένος ότι το συμφέρον της Ιταλίας πρέπει να "αναζητηθεί εντός, και όχι εκτός της περιμέτρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Για τη μετανάστευση --θέμα στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε σκληρή γραμμή-- ο Κόντε υπόσχεται μια "απαιτητική και υπεύθυνη" προσέγγιση και λέει ότι η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για το θέμα θα αναθεωρηθεί, όπως προτείνεται από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

  Κάλεσε επίσης για περισσότερη "αλληλεγγύη" από τους εταίρους της ΕΕ και, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία "ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών διαδρόμων" προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από επικίνδυνες περιοχές.

  Την ώρα που μιλούσε ο Κόντε, ο Σαλβίνι ενωνόταν με εκατοντάδες ακροδεξιούς υποστηρικτές του μπροστά από το Κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές ανέμιζαν ιταλικές σημαίες και κατηγόρησαν τα Πέντε Αστέρια και το PD ότι εκμαυλίζουν τη δημοκρατία με τη δημιουργία ενός συνασπισμού, αντί να δεχθούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

  Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε εκτίμησε ότι πρέπει να "βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας" της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

  "Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο", δήλωσε ο Κόντε στους βουλευτές παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του πριν από μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

  Οι πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες "κινδυνεύουν να καταστρέψουν πλήρως τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας", πρόσθεσε ο Κόντε.

  Όμως καμία σύγκρουση με την ΕΕ, όπως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησής του, όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας (ακροδεξιά) και ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S, αντισυστημικό), πολλαπλασίαζαν τις επιθέσεις εναντίον των Βρυξελλών για διάφορα θέματα, από την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

  "Η Ιταλία θα είναι η κινητήρια δύναμη μιας φάσης επανεκκίνησης και ανανέωσης της Ένωσης, με σκοπό να οικοδομήσουμε μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη (...) πιο κοντά στους πολίτες". διαβεβαίωσε.

  Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, εκείνες που η "ιστορία, η γεωγραφία και η πολιτικο-πολιτιστική παράδοση" επιβάλλουν στην Ιταλία.

  "Εκτός από την ευθύνη μας ως χώρας μέλους της ΕΕ", οι άλλες κατευθυντήριες γραμμές είναι "οι διατλαντικές σχέσεις, ως μέλη του ΝΑΤΟ και οι θεμελιώδεις δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου", είπε ο Κόντε.

  Η Μεσόγειος "έχει σημαδευτεί από ανθρωπιστικές κρίσεις και αυξανόμενες εντάσεις αλλά παραμένει επίσης ένα πεδίο μεγάλων ευκαιριών", σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, η νέα πλειοψηφία του οποίου υποστηρίζεται από το M5S, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) και το μικρό κόμμα της αριστεράς Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e Uguali, LEU).

  Αυτά τα τρία κόμματα αναμένεται να του εξασφαλίσουν χωρίς προβλήματα την εμπιστοσύνη των βουλευτών. Η κατάσταση θα είναι λίγο πιο πολύπλοκη αύριο στη Γερουσία.

  "Η προσωπική δέσμευσή μου είναι να μην σταματήσω στη Μεσόγειο και σκέπτομαι να συνεχίσω να προσδίδω τη μεγαλύτερη προσοχή στην Αφρική, ενισχύοντας τον διάλογο στο ανώτατο επίπεδο με εμένα ως διερμηνέα στην Ευρώπη του θετικού ρόλου αυτής της ηπείρου στη διεθνή δυναμική", δήλωσε ο Κόντε.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ