Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Σεπ-2019 12:39

  Γερμανία: Η επόμενη μέρα του Μεγάλου Συνασπισμού

  Γερμανία: Η επόμενη μέρα του Μεγάλου Συνασπισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Άλλη μία "παράταση ζωής" κέρδισε η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού (CDU-SPD) στο Βερολίνο μετά τις δύο τοπικές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, την περασμένη Κυριακή.

  Και αυτό γιατί πρωτίστως το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, το CDU, στη Σαξονία και έπειτα το SPD στο Βρανδεμβούργο, αντίστοιχα, διατήρησαν την πρώτη θέση.

  Παράλληλα, δεδομένου του νέου συσχετισμού και των άλλων δυνάμεων, μπορούν τα κόμματα αυτά άνετα να συστήσουν τοπικές κυβερνήσεις –όντας τα ίδια επικεφαλής– και στα δύο παραπάνω κρατίδια.

  Έτσι, η Μέρκελ, παραδέχονται διπλωματικές πηγές του "Κ" στο Βερολίνο, κερδίζει άλλο ένα σημείο στον αγώνα της ανάκτησης των πρωτοβουλιών, όπως φαίνεται μετά την εκλογή της εκλεκτής της, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (η οποία, παρά την αυξανομένη μη αποδοχή της τόσο από το κόμμα της όσο και από τη γερμανική κοινή γνώμη, αναμένεται να παραμείνει στη θέση της έως τις ομοσπονδιακές εκλογές), στην προεδρία του CDU – και της επίσης εκλεκτής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

  To ΑfD

  Όσον αφορά το AfD, το οποίο (εκτός από τους Πράσινους) ήταν το μόνο κόμμα που αύξησε τα ποσοστά του στις τοπικές κάλπες στα προαναφερθέντα δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και όχι την πρώτη, όπως "απειλούσε" άμεσα ιδίως στο Βρανδεμβούργο, λαμβάνοντας  σχεδόν το 1/4 των ψήφων, όπως πουθενά έως τώρα σε εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία δεν είχε καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια (π.χ. στην Έσση, Βαυαρία). Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν φωνές στα γερμανικά ΜΜΕ που μιλούν για "εκλογική καταστροφή" για το CDU και το SPD ("Spiegel") ή (σ.σ. για άλλη μία φορά) για το "τέλος του Μεγάλου Συνασπισμού" ("Sueddeutsche Zeitung").

  Το ενδεχόμενο, πάντως, της παραίτησης της κυβέρνησης ή έστω της εξόδου του SPD από αυτήν (ήταν πολύ πιθανό σε περίπτωση απώλειας της πρωτιάς στο Βρανδεμβούργο) τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους απομακρύνεται πλέον, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές του "Κ" στο Βερολίνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών, επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της 4ετίας της σημερινής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως επίσης οι περισσότεροι Γερμανοί δηλώνουν βλέπουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους, αν και αυξάνονται οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενισχύουν τις κεντρομόλες τάσεις στο πολιτικό σύστημα. 

  Εξάλλου, η επόμενη, τρίτη κατά σειρά, φθινοπωρινή τοπική εκλογική αναμέτρηση στα ανατολικά της χώρας, δηλαδή εκείνη της Θουριγγίας στις 27 Οκτωβρίου, δεν προβλέπεται ,για την ώρα,  να φέρει κάποια "ανατροπή" υπέρ της ακροδεξιάς, δηλαδή να καταλάβει την 1η θέση ,αν και θα λάβει και εκεί σημαντικό ποσοστό (21%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις).

  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά του κόμματος της Αριστεράς (η Linke είναι παραδοσιακά ισχυρή στο κρατίδιο αυτό), παρά τη μεγάλη μείωση που σημείωσε ιδίως στο Βρανδεμβούργο, ενώ το SPD και οι Πράσινοι –με τους οποίους συγκυβερνά από το 2014 το εν λόγω κρατίδιο– διατηρούν πάνω-κάτω τις δυνάμεις τους. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη διαμόρφωση ξανά κυβέρνησης Αριστεράς - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων, ενώ το κόμμα της Μέρκελ αναμένεται να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, με ελάχιστη, ίσως, μείωση του ποσοστού του σε σχέση με το 2014.

  Ξεκίνησε αντίστροφη μέτρηση για τη νέα ηγεσία στο SPD 

  Παράλληλα με την αποκορύφωση της προεκλογικής διαδικασίας στη Θουριγγία, θα εντατικοποιείται η εκστρατεία των υποψηφίων για την προεδρία του SPD (μετά την παραίτηση της Άντρεα Νάλες ύστερα από την κατάρρευση του κόμματος στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου).

  Αυτή η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα εκλεγεί ο νέος Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης.

  Έως τότε η διαδικασία αυτή αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του "Κ" στο Βερολίνο, σχεδόν να "μονοπωλήσει" τη δημόσια πολιτική συζήτηση στη Γερμανία, ενώ θα απασχολήσει εξαιρετικά τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ και αντικαγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. 

  Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ο γύρος των 23 "περιφερειακών συνεδρίων βάσης", δηλαδή των μελών του κόμματος, σε συνθήκες που η αναλογικά μεγαλύτερη μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης αλλά και των υποστηριχτών του SPD τάσσονται υπέρ μίας αριστερής στροφής του. Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται και ο επιφανέστερος των υποψηφίων για την ηγεσία, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, αν και ο ίδιος ανήκει στην κεντρώο πτέρυγα του κόμματος. Τα τοπικά συνέδρια θα ολοκληρωθούν στις 12 Οκτωβρίου. Στις 14 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα των 440.000 μελών του κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει για το ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την προεδρία του SPD. Στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δείχνοντας παράλληλα ποιος υποψήφιος έχει το προβάδισμα.

  Τέλος, στις 6-8 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του SPD, το οποίο θα αποφασίσει όχι μόνο για τη νέα ηγεσία του κόμματος, αλλά και για τον "απολογισμό" του Μεγάλου Συνασπισμού για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

  Η επόμενη μέρα

  Ενδεχόμενη νίκη του Σολτς στις εσωκομματικές εκλογές του SPD θα σημάνει, πιθανότατα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην πράξη την ματαίωση κάθε σεναρίου πρόωρης εξόδου του από τον Μεγάλο Συνασπισμό, ειδικά αν η εκλογή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στα ηνία του κόμματος  συνοδευτεί –όπως ήδη φαίνεται στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις αλλά και στη σοσιαλδημοκρατική επίδοση στο Βρανδεμβούργο  (σ.σ. 15% έναντι 12%)– σε αύξηση των ποσοστών του κόμματός του.

  Ο ίδιος για την ώρα πιέζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος (προκειμένου να μετριάσει τα "κέρδη" των Πρασίνων) και των συνταξιούχων (προκειμένου να μετριαστούν τα "κέρδη" του AfD).

  Πιθανή ακόμα μεγαλύτερη σταθεροποίηση του Μεγάλου Συνασπισμού (μέσω της εκλογής Σολτς τον ερχόμενο Δεκέμβριο) δεν φαίνεται, όμως, από την άλλη μεριά, να ματαιώνει τα προχωρημένα σενάρια για συμμετοχή των Πρασίνων (δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις) στην επόμενη κυβέρνηση, τονίζουν οι ίδιες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ