Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Σεπ-2019 19:42

  Ανησυχεί ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης για την επίδραση των ψηφιακών νομισμάτων στη νομισματική πολιτική

  Ανησυχεί ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης για την επίδραση των ψηφιακών νομισμάτων στη νομισματική πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ψηφιακά νομίσματα όπως το - σχεδιαζόμενο από την Facebook - Libra που συνδέονται με ένα "καλάθι" νομισμάτων θα μπορούσαν να καταστούν εμπόδιο στη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank) να ασκεί νομισματική πολιτική, σημείωσε ο πρόεδρος της τελευταίας, Thomas Jordan, την Πέμπτη.

  Ο Jordan είναι ο τελευταίος μιας σειράς στελεχών κεντρικών τραπεζών που αποκαλύπτουν την ανησυχία τους για προϊόντα όπως το κρυπτονόμισμα Libra, γνωστά ως stablecoins επειδή μπορούν να αποφύγουν τις μεγάλες διακυμάνσεις, συνδεόμενα με μια σειρά σταθερών νομισμάτων.

  Ένα stablecoin συνδεδεμένο αποκλειστικά με το ελβετικό φράγκο θα δημιουργούσε λιγότερα προβλήματα, ανέφερε ο Jordan, καθώς θα επρόκειτο για "ακόμη μία αποτιμώμενη σε φράγκο μορφή χρήματος, δίπλα στις τραπεζικές καταθέσεις και τα μετρητά".

  "Όσο οι τιμές, οι μισθοί και τα δάνεια αποτιμώνται σε ελβετικά φράγκα, η SNB μπορεί να επηρεάζει τα κίνητρα για αποταμιευτές και δανειζομένους μέσω της νομισματικής της πολιτικής και έτσι να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα", είπε  ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στη Βασιλεία.

  "Εάν ωστόσο τα stablecoins συνδεθούν με ξένα νομίσματα και χρησιμοποιούνται στην Ελβετία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον βαθμό αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής".

  Το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Yves Mersch είχε δηλώσει νωρίτερα εντός της εβδομάδας ότι η ευρεία αποδοχή του Libra ως μέσου συναλλαγής αποτελεί κίνδυνο για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να ορίζει τη νομισματική πολιτική.

  Ο Jordan σημείωσε ακόμη ότι όσοι εκδίδουν stablecoins - όπως ένα stablecoin ελβετικού φράγκου που χρησιμοποιείται ευρέως για πληρωμές χωρίς μετρητά ή σαν αποθετικό μέσο - αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων ρόλο τράπεζας και θα πρέπει να παίζουν με τους ίδιους όρους.

  Θα πρέπει, είπε ο επικεφαλής της SNB, να εφαρμόζουν τους κανόνες για την προστασία επενδυτών και δεδομένων, καθώς και τη νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

  Τα νομίσματα με τα οποία θα συνδέεται το Libra θα είναι το δολάριο των ΗΠΑ, η βρετανική λίρα στερλίνα, το ευρώ και το ιαπωνικό γεν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ