Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Σεπ-2019 12:54

  Ερντογάν: Μπορεί να ανοίξουμε τις πύλες του προσφυγικού

  Ερντογάν: Μπορεί να ανοίξουμε τις πύλες του προσφυγικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την απειλή ότι η Τουρκία μπορεί να ανοίξει τις πύλες τους προσφυγικού δίνοντας διέξοδο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς την Ευρώπη, εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα ανέφερε ότι θα προβεί σε αυτή την κίνηση αν η Άγκυρα δεν λάβει ικανοποιητική διεθνή βοήθεια για να μπορέσει να διαχειριστεί τους Σύριους πρόσφυγες που έχει στο έδαφος της.

  Παράλληλα, ο Ερντογάν στην ομιλία του είπε στο ακροατήριο του ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ακόμα και μόνη της.

  Η Άγκυρα που φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύριους πρόσφυγες, ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας όπου έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 Σύριοι. Η Τουρκία προωθεί τη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης” σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στα βορειοανατολικά, όπου σύμφωνα με τον Ερντογάν μπορούν να μετακινηθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων.

  "Εμείς λέμε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια ασφαλή ζώνη, όπου εμείς, η Τουρκία, μπορούμε να φτιάξουμε πόλεις αντί για καταυλισμούς. Ας τους μεταφέρουμε στην ασφαλή ζώνη", ανέφερε ο Ερντογάν στην ομιλία του.

  "Δώστε μας υλικοτεχνική υποστήριξη και μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή κατοικιών σε βάθος 30 χλμ. (20 μίλια) στη βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης", τόνισε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα θα ανοίξει τον δρόμο στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να φύγουν προς την Ευρώπη.

  "Είτε θα μας παρέχετε υποστήριξη, είτε διαφορετικά δεν πρόκειται να σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι μας. Δεν έχουμε καταφέρει να αντλήσουμε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ήτοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

  Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Μάρτιο του 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, η Άγκυρα συμφώνησε να περιορίσει τις ροές των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα εκτινάχθηκε τον προηγούμενο μήνα. Πριν από μία εβδομάδα, έφτασαν στη χώρα μας περισσότερα από δώδεκα σκάφη με 600 μετανάστες, η μεγαλύτερη κίνηση τα τελευταία τρία χρόνια.

  "Στόχος μας είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο των Σύριων αδελφών μας να επιστρέψουν στην ασφαλή ζώνη που θα δημιουργήσουμε", δήλωσε ο Ερντογάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ