Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 21:01

  Fed: Διατηρείται η μέτρια ανάπτυξη παρά την αβεβαιότητα στο εμπόριο

  Fed: Διατηρείται η μέτρια ανάπτυξη παρά την αβεβαιότητα στο εμπόριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για τις προοπτικές τους το επόμενο διάστημα παρά τις ανησυχίες για τους δασμούς και την πολιτική της Ουάσινγκτον στο εμπόριο, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αναφέρει η Federal Reserve στο τελευταίο δελτίο οικονομικών συνθηκών "beige book" που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση συνέχισαν να αναπτύσσονται με μέτριους ρυθμούς στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο, με τους μισθούς να εμφανίζουν "χαμηλή με μέτρια" αύξηση σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού και τις αυξήσεις των τιμών να είναι επίσης συγκρατημένες.

  "Aν και η ανησυχία για την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τους δασμούς και την εμπορική πολιτική διατηρείται, οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές", αναφέρει στην έκθεση της η Fed.

  Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι αν και οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας αναπτύσσονται, ο αγροτικός τομέας παραμένει αδύναμος, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα "υποχώρησε ελαφρώς από την προηγούμενη έκθεση". Η έκθεση της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε την εικόνα που διαμόρφωσαν οι τελευταίες αναφορές της Markit και του ISM που έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου.

  Στις καταναλωτικές δαπάνες η  Fed κάνει λόγο για "μικτή εικόνα", με ορισμένες περιφέρειες της χώρας να αναφέρουν ανάπτυξη των δαπανών και άλλες να αναφέρουν ότι παρέμειναν σταθερές. Η Atlanta Fed ανέφερε ότι οι αλυσίδες λιανικής στην περιφέρεια της διαπίστωσαν "αυξημένη αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω του γεωπολιτικού περιβάλλοντος: επίσης ανέφεραν προβληματισμό για το αν η αβεβαιότητα αυτή θα επηρεάσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις δαπάνες κατά την επερχόμενη εορταστική περίοδο".

  Οι αναφορές για τον αντίκτυπο των εμπορικών δασμών διαμόρφωσαν μια μικτή εικόνα Η New York Fed ανέφερε ότι ο αντίκτυπος στις τιμές δεν είναι αξιοσημείωτος, ενώ η Chicago Fed εκτίμησε ότι οι νέοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές δεν αναμένεται να αρχίσουν να επηρεάσουν τις τιμές λιανικές μέχρι τις αρχές του 2020. Αναφέρθηκαν ωστόσο και ορισμένες "επιπρόσθετες" αυξήσεις στις τιμές. Τέλος ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η αβεβαιότητα από τον εμπορικό πόλεμο εμποδίζει τα σχέδια τους για την υλοποίηση επενδύσεων.  

  Η Fed σημειώνει παράλληλα ότι η στεγαστική αγορά παρέμεινε στάσιμη, ενώ οι κατασκευές νεόδμητων κατοικιών ήταν αμετάβλητες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ