Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 19:39

  Νέα ήττα για τον Τζόνσον: Πρώτο "ναι" της Βουλής στον νόμο για την αναβολή του Brexit

  Νέα ήττα για τον Τζόνσον: Πρώτο "ναι" της Βουλής στον νόμο για την αναβολή του Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο νόμος για την αναβολή του Brexit πέρασε το πρώτο κρίσιμο στάδιο και έλαβε το πρώτο "ναι" της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά.

  Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προκάλεσετον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αποκαλώντας μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης "χλωριωμένο κοτόπουλο".

  Η τουλάχιστον ασυνήθιστη για το βρετανικό κοινοβούλιο έκφραση χρησιμοποιήθηκε από τον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ως απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι επιθυμεί ένα ασύντακτο Brexit προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, στη βάση της οποίας θα υποβαθμιστούν οι πρόνοιες ασφαλείας για τα τρόφιμα που θα κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Έμβλημα" των σχετικών φόβων έχουν γίνει τα κοτόπουλα, τα οποία στις ΗΠΑ, μετά τη σφαγή, υφίστανται διαδικασία καθαρισμού με προϊόν που περιέχει και χλώριο.

  Ο Μπ. Τζόνσον χαρακτήρισε "νομοσχέδιο παράδοσης" στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

  "Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το 'νομοσχέδιο παράδοσης' που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Κόρμπιν)", δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

  "Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι' αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου".

  Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Κόρμπιν είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει "στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον" και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

  Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

  "Ο Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό Κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον", ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

  "Είπε πως το Εργατικό Κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει".

  Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ