Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 17:59

  Άνοδος σε υψηλό δύο εβδομάδων για την τουρκική λίρα μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

  Άνοδος σε υψηλό δύο εβδομάδων για την τουρκική λίρα μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική λίρα σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο εβδομάδων, ωθούμενη κυρίως από επιβράδυνση του πληθωρισμού, κάτι που "βάζει πλάτη" στις σκέψεις της τουρκικής κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

  Η λίρα κέρδισε 0,9%, φτάνοντας στις 5,68 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας άλλες αναδυόμενες αγορές και μειώνοντας τις απώλειες του έτους στο 6,9%.

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσει στις 12 Σεπτέμβρη. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μείωση κατά περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες στο επιτόκιο αναφοράς της τάξης του 19,75%. Οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής μείωσαν το ποσοστό από 24% τον Ιούλιο, αφ' ότου το είχαν διατηρήσει σταθερό από τον περασμένο Οκτώβριο.

  Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία επιβραδύνθηκε στο 15% σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του περασμένου έτους, από 16,7% τον Ιούλιο. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν 15,5%. Οι αυξήσεις των τιμών των παραγωγών υποχώρησαν αισθητά στο 13,5% από 21,7%.

  Η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Τετάρτη ότι η σταθερότητα της λίρας συνέβαλε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος επιβραδύνθηκε από το 25,2% που ήταν και υψηλό 15ετίας, τον Οκτώβριο. Τόνισε επίσης τον ρόλο της ενέργειας και της τιμής των βασικών αγαθών.  

  Η τουρκική λίρα, μαζί με άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, επωφελείται επίσης από τη νέα νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

  Η ΕΚΤ μπορεί να θεσπίσει δέσμη κινήτρων που περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και αποζημίωση για τις τράπεζες για τον αντίκτυπο στα κέρδη τους, από τα αρνητικά επιτόκια, ανέφερε το Reuters την Τρίτη. Η Fed μπορεί επίσης να μειώσει τα επιτόκια, ξανά, στη συνεδρίαση σε δύο εβδομάδες.

  Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η λίρα θα μπορούσε να γίνει ευάλωτη και πάλι, εάν η Κεντρική Τράπεζα εγκρίνει μία ακόμα μεγάλη μείωση του επιτοκίου, όμοια με αυτή του Ιουλίου, όταν το μείωσε κατά 4,25 εκατοστιαίες μονάδες. 

  Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντικατέστησε τον κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, χρεώνοντάς του κωλυσιεργία στη γρήγορη μείωση των επιτοκίων. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι απαιτούνται περικοπές για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, κάτι που αποτελεί σαφή απόκλιση από τη συμβατική οικονομική σκέψη. Πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να μειώσουν τις τιμές τους.

  Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαιράκ, φάνηκε να υποστηρίζει την προσέγγιση του Ερντογάν την Τρίτη, όταν είπε ότι η επιβράδυνση των τιμών παραγωγής θα συνέβαλε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σε μονοψήφια νούμερα τον Οκτώβριο, πριν αυξηθεί ξανά, λένε οι αναλυτές.

  Η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενίσχυσής τους με φθηνά δάνεια από τις κρατικές τράπεζες, για να βοηθήσει να μειώσει τον πληθωρισμό και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Η προσέγγισή της όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού -που συνδέεται με την οικονομία της προσφοράς- είναι ανορθόδοξη. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά.

  Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους σημερινούς αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ότι διακινδυνεύουν με απόλυση σε περίπτωση που αποτύχουν να υποστηρίξουν τη "γραμμή" για χαμηλά επιτόκια, της κυβέρνησης και τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.

  Η οικονομία της Τουρκίας συρρικνώθηκε για το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 1,5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ