Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 00:04

  Τρεις Ευρωπαίες στην "κορυφή" της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας

  Τρεις Ευρωπαίες στην "κορυφή" της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Τρεις ισχυρές κυρίες από την Ευρώπη, γεννημένες όλες μέσα στην πρώτη μεταπολεμική δεκαετία ('50), θα βρίσκονται από τον Νοέμβριο επικεφαλής τριών από τους ισχυρότερους πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς εξουσίας του πλανήτη, στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Κομισιόν. 

  Πρόκειται για τις κυρίες Γκεοργκίεβα - Λαγκάρντ - Φον ντερ Λάιεν. 

  Και οι τρεις είχαν ισχυρούς άνδρες αντιπάλους, αλλά και στις τρεις περιπτώσεις, παρά τις –διαφορετικών προθέσεων– αντιδράσεις, η παρουσία τους επιβλήθηκε. Και έτσι, δύο μήνες πριν από το 2020 θα αναλάβουν τις εξαιρετικά "βαριές" ευθύνες τους απέναντι σε σώματα θεσμικά (Διοικητικά Συμβούλια, Κολέγια Επιτρόπων κ.λπ.), στα οποία εξακολουθούν να κυριαρχούν αριθμητικά οι άνδρες, και οι ίδιες, ως γυναίκες, θα παραμένουν σε θέση συντριπτικής μειοψηφίας από πλευράς φύλου.

  Αναμφίβολα και οι τρεις αναλαμβάνουν θέσεις-"κλειδιά" για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική και ιδιαίτερα για την Ευρώπη, σε συνθήκες που η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να νιώθει και πάλι τους τριγμούς μιας κρίσης, την οποία τουλάχιστον οι δύο εκ των τριών (Λαγκάρντ - Γκεοργκίεβα) αντιμετώπισαν και στην προηγούμενη φάση των καθηκόντων τους (ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα), μετά το 2010-2011. 

  Θέσεις ευθύνης και εξουσίας

  Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμφίβολα είναι εκείνη που έχει σπάσει τα περισσότερα "ταμπού" για το γυναικείο φύλο, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που, από υπoυργός Οικονομικών της Γαλλίας, διαδέχθηκε το 2011 τον Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ και στη συνέχεια έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής της ΕΚΤ, διαδεχόμενη τον Μάριο Ντράγκι. Και όλα αυτά έχοντας καταφέρει να αποφύγει "κατηγορίες" για ευθύνες απέναντι στις δικαστικές Αρχές στη χώρα της...

  Στο μεταξύ, όμως, η Λαγκάρντ αποχωρεί τώρα από το ΔΝΤ, αφήνοντας πίσω της ανοιχτή την πληγή μιας δεύτερης χρεοκοπίας της Αργεντινής, για να αναλάβει τις ευθύνες της ΕΚΤ απέναντι σε έναν νέο "κύκλο" ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

  Η αλήθεια είναι ότι στο ΔΝΤ το "κλίμα" που αφήνει πίσω της δεν είναι το καλύτερο, καθώς της αποδίδονται έμμεσα ευθύνες για την ευκολία με την οποία το ΔΝΤ έδωσε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του, περί τα 57 δισ. δολ., στην Αργεντινή, με ανοιχτό τον κίνδυνο πλέον να μην μπορεί να το εισπράξει, καθώς η χώρα αυτή ούτε την κρίση κατάφερε να αντιμετωπίσει με το δάνειο ούτε το δάνειο φαίνεται ότι θα μπορέσει να επιστρέψει... 

  Αντίθετα με την Αργεντινή, στην Ελλάδα το ΔΝΤ, παρά το επίσης μεγάλο δάνειο (30 δισ. δολ. το 2012), εμφανίζεται επί Λαγκάρντ να έχει εξασφαλίσει τη δημοσιονομική "εξυγίανση", να έχει επανεισπράξει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου και τώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη συνολική αποπληρωμή του με προεξόφληση. Στην Αργεντινή τα 57 δισ. δολ του δανείου το 2018 δεν είναι τα μοναδικά. Και το 2001, στην πρώτη φάση της χρεοκοπίας της χώρας, είχε πάρει από το ΔΝΤ άλλα 21 δισ. δολ. 

  Μεγάλο δάνειο το ΔΝΤ είχε δώσει επίσης στη Βραζιλία για να αποφύγει το χρεοστάσιο με την κρίση στη Ν.Α. Ασία και στη Λατινική Αμερική το 1997-1998, με 41,5 περίπου δισ. δολ. 

  Γενικά το ΔΝΤ και επί Λαγκάρντ εξακολουθεί να παρεμβαίνει στο "μαλακό υπογάστριο" της Β. Αμερικής χωρίς μεγάλες επιτυχίες. Ενώ στην Ευρωζώνη μετά το 2010-2012 η παρέμβαση της Λαγκάρντ στην κρίση χρέους λειτούργησε ως ο "θεματοφύλακας" της επιβολής προγραμμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιγότερο ως χρηματοδότης των δανείων. 

  Μια Γερμανίδα στις Βρυξέλλες 

  Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Γερμανίδα από την Κάτω Σαξονία, από παραδοσιακή οικογένεια πολιτικών του CDU, με επτά (!) παιδιά τα οποία έκανε μέσα σε δέκα-έντεκα χρόνια (1988-1999), με αρκετή γαλλική (μέσω Βελγίου) παιδεία, έρχεται από το πολύ κοντινό πολιτικό περιβάλλον της Άνγκελα Μέρκελ για να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια θέση που επίσης δεν είχε "πατήσει" άλλη γυναίκα...

  "Υπηρέτησε" υπό τη Μέρκελ σε διάφορα υπουργεία, το σημαντικότερο των οποίων ήταν το υπουργείο Άμυνας και αυτό ήταν έκπληξη όταν της ανατέθηκε. Θεωρείται ότι είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την πολιτική πορεία της Μέρκελ, και έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της. 

  Καθώς, μάλιστα, έρχονται πολύ μεγάλες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης λόγω των οικονομικών και πολιτικών δυσκολιών που αρχίζουν να αναδύονται στο περιβάλλον της, η Φον ντερ Λάιεν έρχεται να λειτουργήσει, από μία άποψη, ως η "αντ' αυτής" στις Βρυξέλλες, αλλά σε μια "γραμμή" στην οποία η ίδια πρόκειται προσωπικά να αναλάβει πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες. 
  Πολλοί από τους νέους επιτρόπους με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστεί δεν τη "γνωρίζουν" και, όπως λένε στους διαδρόμους του Μπερλεμόν, η διάδοχος του Γιούνκερ θα χρειαστεί χρόνο για να κάνει την Κομισιόν να λειτουργήσει ως "ομάδα"...

  Η τρίτη της παρέας των τριών, η κυρία με το ωραίο όνομα, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είναι η πιο "μεγάλη" σε ηλικία, έχει γεννηθεί το 1953, είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη από την Κριστίν Λαγκάρντ και κουβαλάει μαζί της μεγάλη εμπειρία, καθώς έρχεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, με αμερικανική "παιδεία" και "βαλκανική" εμπειρία πολιτικής και οικονομίας. Χειρίστηκε, κατά γενική ομολογία, με μεγάλη επιτυχία τα χρόνια της κρίσης τον παρεμβατικό ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και στο πρόσωπό της φαίνεται να επιτυγχάνεται ο καλύτερος συνδυασμός, καθώς είναι Ευρωπαία, αλλά με πολύ καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον... Και αυτό αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και στον ρόλο του ΔΝΤ την επόμενη περίοδο, ειδικά στη Λατινική Αμερική... 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ