Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Σεπ-2019 19:49

  Γερμανία: Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί, κρατάνε τα παραδοσιακά κόμματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Το ακροδεξιό κόμμα AfD αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά του σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο, αλλά τα παραδοσιακά κόμματα διατηρούν τις δυνάμεις τους και ευελπιστούν να διατηρήσουν την πρωθυπουργία.

  Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολς, στο κρατίδιο της Σαξονίας το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ κερδίζει την πρωτιά με 32% των ψήφων, αλλά με απώλειες 7 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. Την δεύτερη θέση κατακτά πλέον το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) με 27 % των ψήφων. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή άνοδο, καθώς η AfD συγκέντρωνε μόλις 9,7% το 2014. Επιβεβαιώνονται έτσι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους Χριστιανοδημοκράτες να ανατρέπουν παλαιότερα προγνωστικά για "πρωτιά" των ακροδεξιών, αλλά και την AfD να υπερ-τριπλασιάζει το ποσοστό της. Τρίτη πολιτική δύναμη στη Σαξονία αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κατακρημνίζεται στο 8%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8% των ψήφων.

  Εάν παραμείνει αυτή η κατανομή δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης θεωρείται δύσκολος, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί ο "μεγάλος συνασπισμός" χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Δεν αποκλείεται πάντως μία μετεκλογική σύμπραξη με τους Πράσινους. Σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν γίνει και το 2014 χωρίς αποτέλεσμα.

  Επιτυχία της AfD και στο Βρανδεμβούργο

  Στο γειτονικό Βρανδεμβούργο την πρωτιά διατηρεί τελικά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 27,5%, αν και χάνει πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014. Από την πλευρά της η AfD κερδίζει πάνω από 10 μονάδες και αναδεικνύεται πλέον δεύτερο κόμμα στο Βρανδεμβούργο με 22,5%, ενώ οι χριστιανοδηοκράτες πέφτουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 15%, τη χειρότερη επίδοση που έχουν καταγράψει ποτέ στο κρατίδιο αυτό. Ακολουθεί το Κόμμα της Αριστεράς με 11%, ενώ οι Πράσινοι καταγράφουν για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό στο Βρανδεμβούργο με 10%. Πρόκειται για την καλύτερη εκλογική επίδοση που έχουν καταγράψει οι Πράσινοι στην Ανατολική Γερμανία.

  Αν επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολς, οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορούν πλέον να συγκυβερνούν με το Κόμμα της Αριστερας στην τοπική Βουλή του Πότσνταμ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιδιώξουν μία τριπλή συμμαχία με την Αριστερά και τους Πράσινους. "Το σημαντικό είναι να παραμείνει το Βρανδεμβούργο σε καλά χέρια και να υπάρξει σταθερότητα" δηλώνει, σε ένα πρώτο σχόλιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύριος στόχος του ήταν να αναχαιτιστεί η άνοδος της AfD.

  Χωρίς την AfD (εκτός απροόπτου...)

  Προεκλογικά τόσο ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ όσο και ο σοσιαλδημοκράτης ομόλογός του στο Βρανδεμβούργο Ντίτμαρ Βόιντκε είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσουν με την "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή, οι υποψήφιοι και τα στελέχη της AfD επέμεναν ότι στόχος τους και στα δύο κρατίδια είναι η πρωτιά και η διεκδίκηση της πρωθυπουργίας ή τουλάχιστον η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Άλλωστε, επεσήμαναν, σε πολλούς δήμους και κοινότητες της Αν.Γερμανίας η AfD ήδη συνεργάζεται με άλλα κόμματα στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποκλείεται εκ των προτέρων μία συμμαχία σε επίπεδο τοπικής κυβέρνησης.

  "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αλλά θέλουμε ακόμη δουλειά για να γίνουμε πρώτη δύναμη. Είναι όμως σημαντικό ότι τιμωρήθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες" δηλώνει, σε μία πρώτη αντίδραση, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εκ των επικεφαλής της AfD.

  Γιάννης Παπαδημητρίου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ