Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Σεπ-2019 15:41

  Αγωνία για την πορεία του AfD σε Σαξωνία και Βρανδεμβούργο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Η αναμενομένη ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις τοπικές εκλογές δύο ανατολικογερμανικών κρατιδίων στρέφει την προσοχή της γερμανικής και της διεθνούς κοινής γνώμης στην Σαξωνία και το Βρανδεμβούργο.

  Από τις 8:00 το πρωί ξεκίνησαν σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο οι εκλογές για την ανάδειξη νέων τοπικών κοινοβουλίων. Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 5,3 εκατομμύρια πολίτες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν στη Σαξωνία υψηλότερη από ότι στις τελευταίες τοπικές του 2014. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή μέχρι το μεσημέρι η συμμετοχή ξεπέρασε το 26%, ενώ πριν πέντε χρόνια ήταν, την ίδια ώρα, μόλις 15%.

  Μέχρι την τελευταία στιγμή του προεκλογικού αγώνα Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. "Πηγαίνετε να ψηφίσετε", έγραφε σήμερα το πρωί στο Twitter ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυβερνητική συνεργασία CDU και SPD θα χάσει την πλειοψηφία της, ενώ οι Πράσινοι ενδέχεται να αποστάσουν διψήφιο ποσοστό. Στη Σαξωνία το AfD ενδέχεται να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ, ενώ στο Βρανδεμβούργο Σοσιαλδημοκράτες και Εναλλακτική για τη Γερμανία δίνουν μάχη για το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη.

  Ανερχόμενη πολιτική δύναμη το AfD;

  Ακόμα όμως κι αν το AfD αποσπάσει κορυφαία ποσοστά στις τοπικές εκλογές δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει. Όλα τα κόμματα σε Σαξωνία και Βρανδεμβούργο έχουν αποκλείσει εκ των προτέρων μια συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ωστόσο ότι και χωρίς συμμετοχή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

  Όλα δείχνουν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα βγει ενισχυμένη από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι ήδη από το 2016 το AfD διασφάλισε ποσοστό σχεδόν 21% στη βουλή του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτική Πομερανία και πάνω από 25% στο κρατίδιο Σαξωνίας-Άνχαλντ. Σε περίπτωση που η Εναλλακτική για τη Γερμανία διασφάλιζε, για παράδειγμα, 25% στη Σαξωνία και 20% στο Βρανδεμβούργο τότε θα είχε κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στα πέντε ανατολικογερμανικά κρατίδια.

  Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, nt-v)

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020