Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Αυγ-2019 08:28

  Τι αλλαγές φέρνει η υποψηφιότητα Σολτς στην ηγεσία του SPD

  Τι αλλαγές φέρνει η υποψηφιότητα Σολτς στην ηγεσία του SPD
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Ως "οξυγόνο" όχι µόνο για  την επιβίωση της κλονισµένης κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισµού, αλλά και γενικότερα για την πολιτική σταθερότητα στη Γερµανία –καθώς είναι ορατές οι πρώτες ενδείξεις κρίσης στη γερµανική οικονοµία–, λειτουργεί  η υποψηφιότητα του Γερµανού ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, για την ηγεσία του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος Γερµανίας (SPD). 

  Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr διπλωµατικές πηγές στο Βερολίνο, συµπληρώνοντας πως, εφόσον ο Σολτς εκλεγεί πρόεδρος των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών τον ερχόµενο Δεκέµβριο, θα µπορούσε, ίσως, ως πολιτικός που ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του SPD, να κερδίσει έστω λίγη από τη χαµένη επιρροή των Σοσιαλδηµοκρατών στη γερµανική πολιτική ζωή.

  Και αυτό γιατί, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί οι οποίοι θα µπορούσαν να αυξήσουν την εκλογική δύναµη του SPD βρίσκονται µόνο στη "δεξαµενή" του κεντροδεξιού κόµµατος της Γερµανίδας καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ (CDU), και ιδιαίτερα στα χαµηλότερα κοινωνικά στρώµατα, που έως τώρα το στηρίζουν, αλλά "ψάχνονται" προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις (ακόµα και προς το ακροδεξιό AfD). Oι πιθανότητες µετακίνησης αυτών των ψηφοφόρων προς το SPD, υπό την ηγεσία, όµως, του κεντρώου Όλαφ Σολτς, αυξάνονται, καθώς η νέα πρόεδρος των Χριστιανοδηµοκρατών και εκλεκτή της Μέρκελ, κυρία Άνεγκρετ Κραµπ-Καρενµπάουερ, δεν φαίνεται –από τις δηµοσκοπήσεις– να κερδίζει κανένα κοινωνικό ή εσωκοµµατικό ρεύµα υπέρ της.

  Παράλληλα, υπέρ του Σολτς –και όχι κάποιας αριστερής υποψηφιότητας (π.χ., Γκίφεϊ, Σβέσιχ– συνηγορεί και η άνοδος των Πρασίνων, αλλά και η αντοχή του κόµµατος της Αριστεράς (Linke). Για αυτούς τους λόγους, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια κερδών για το SPD από τον ευρύτερο "προοδευτικό" (στον οποίο τείνουν να κυριαρχήσουν οι Πράσινοι, οι οποίοι προέρχονται από την Αριστερά) και αριστερό πολιτικό χώρο (στον οποίο κυριαρχεί η Linke) της Γερµανίας. 

  Εξάλλου, τα σηµάδια της οικονοµικής κρίσης, που είναι ήδη ορατά στη Γερµανία, φαίνεται να "επιβάλλουν" σταδιακά στην πολιτική ατζέντα του Βερολίνου θέµατα που άπτονται της οικονοµικής πολιτικής.

  Μπαράζ εκλογών

  Η αλλαγή της ατζέντας προς θέµατα οικονοµίας καθώς η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές (τοπικές, εθνικές), σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ευνοεί από µία πλευρά τον Σολτς, καθώς έχει στα χέρια του το πιο κρίσιµο υπουργείο στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισµού (Οικονοµικών). 

  Το όποιο εµπόδιο θα µπορούσε να προέλθει από το ενδεχόµενο να χρειαστεί να λάβει µη δηµοφιλείς δηµοσιονοµικές αποφάσεις (είτε προς τη φιλελεύθερη είτε προς την αριστερή κατεύθυνση), επιβεβληµένες από την όψιµη οικονοµική κρίση στη Γερµανία.

  Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται –σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές– πιθανόν, τουλάχιστον µέχρι να κριθεί η τύχη της ηγεσίας του SPD, δηλαδή σε πέντε µήνες από σήµερα.

  Εξάλλου, πριν από τις εσωκοµµατικές εκλογές στο Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα θα έχουν µεσολαβήσει οι τοπικές εκλογικές αναµετρήσεις σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερµανίας.

  Την 1η Σεπτεµβρίου θα ανοίξουν οι κάλπες στο Βρανδεµβούργο και τη Σαξονία, ενώ στις 27 Οκτωβρίου στη Θουριγγία. Τα αποτελέσµατα αναµένονται αρνητικά ειδικά για το SPD, το οποίο συγκυβερνά στα δύο από τα τρία παραπάνω κρατίδια (Βρανδεµβούργο, Θουριγγία). 

  Αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις, θα ενταθούν οι πιέσεις σε βάρος του SPD σε κεντρικό-οµοσπονδιακό επίπεδο.

  Εντούτοις, το ενδεχόµενο των πρόωρων εκλογών αµέσως µετά από ενδεχόµενη βαριά ήττα στις κάλπες της ανατολικής Γερµανίας όχι µόνο του SPD, αλλά και του CDU (π.χ. στη Σαξονία, όπου κυβερνά, κερδίζει δηµοσκοπικά µόλις 28%, έναντι 40% που έλαβε στις τοπικές κάλπες το 2014!), στο τέλος του χρόνου φαίνεται πως αποµακρύνεται, σύµφωνα µε νεότερες πληροφορίες. 

  Εξάλλου, τότε –δηλαδή το ερχόµενο φθινόπωρο– θα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Γερµανία για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (αρχές Νοεµβρίου).

  Έτσι, το πιθανότερο πλέον σενάριο έκτακτης προσφυγής στις οµοσπονδιακές-εθνικές κάλπες τοποθετείται για την άνοιξη του 2020.

  Κρίσιµη διετία λόγω ύφεσης

  Μέχρι την ερχόµενη άνοιξη ή το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2021, οπότε είναι προγραµµατισµένες οι τακτικές οµοσπονδιακές κάλπες στη Γερµανία, θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί το SPD υπό την ηγεσία που αυτό θα επιλέξει τον ερχόµενο Δεκέµβριο.

  Διπλωµατικές πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο αναφέρουν πως αυτό είναι σηµαντικό όχι µόνο για το ίδιο αυτό κόµµα, αλλά και για την πολιτική σταθερότητα στη Γερµανία, η οποία αναµένεται όχι µόνο φέτος, αλλά και το 2020, να βρίσκεται σε υφεσιακή κατάσταση.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα πρέπει να αποκλείονται κοινωνικές εντάσεις, π.χ. σε περίπτωση απολύσεων σε µεγάλες γερµανικές επιχειρήσεις.

  Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα χρειαστούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, οι οποίες είναι µάλλον αδιανόητες χωρίς την εµπλοκή του SPD, του οποίου ο ρόλος είναι κυρίαρχος στα εργατικά συνδικάτα.

  Ανεξάρτητα από το αν και πότε (π.χ. µετά τις επικείµενες τοπικές κάλπες και αφού µεσολαβήσει, ίσως, ένα νέο εσωκοµµατικό δηµοψήφισµα, σύµφωνα µε ορισµένα σενάρια) φύγει από την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισµού, ο ρόλος του κόµµατος αυτού µπορεί να µείνει καθοριστικός και µετά τις επόµενες οµοσπονδιακές κάλπες, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν (δηλ. είτε την άνοιξη του 2020 είτε τον Οκτώβριο του 2021).

  Και αυτό γιατί τα δύο κόµµατα τα οποία προηγούνται σήµερα στις πανεθνικές δηµοσκοπήσεις, το CDU και οι Πράσινοι, όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι των δύο κοµµάτων, έχουν µεν συνδιαµορφώσει ήδη µια κοινή προγραµµατική πλατφόρµα (µελλοντικής) συγκυβέρνησης, αλλά ενδεχοµένως, βέβαια, και να µη συγκεντρώσουν την απαιτούµενη πλειοψηφία του 50%+1 στο Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις επόµενες εκλογές. 

  Σύµφωνα µε τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, το κόµµα της Μέρκελ λαµβάνει 26%, ενώ οι Πράσινοι, των οποίων ηγείται ο Ρόµπερτ Χάµπεκ, λαµβάνουν 24%. Συνεπώς, πιθανόν να χρειαστεί η συµµετοχή ενός τρίτου κόµµατος προκειµένου να σχηµατιστεί κυβέρνηση. Το SPD υπό την ηγεσία 

  –όµως– του κεντρώου Σολτς και όχι κάποιου αριστερότερου συντρόφου του στο κόµµα θα αποτελούσε, σύµφωνα µε αναλυτές στο Βερολίνο µε τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr, τον πιθανότερο συµπληρωµατικό εταίρο σε µια κυβέρνηση CDU-Πρασίνων.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων