Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Αυγ-2019 14:31

  ΕΚΤ: Εξετάζει ένα πακέτο μέτρων που θα συνδυάζει επιτόκια και QE

  ΕΚΤ: Εξετάζει ένα πακέτο μέτρων που θα συνδυάζει επιτόκια και QE
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ανάγκη η νομισματική πολιτική να παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική για παρατεταμένη περίοδο συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Ιούλιο όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

  Πρόκειται για τη συνεδρίαση που άνοιξε τον δρόμο για μια μείωση των επιτοκίων καθώς η ΕΚΤ ενσωμάτωσε στις προβλέψεις της την πρόβλεψη για "χαμηλότερα επίπεδα" στα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας ότι έχει αναθέσει στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωσυστήματος να εξετάσουν επιλογές "όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση πιθανών νέων αγορών στοιχείων ενεργητικού". 

  Τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανέφεραν πως οι ρυθμοί του πληθωρισμού παραμείνουν συστηματικά κάτω από τα επίπεδο που είναι συμβατά με τους στόχους και επιβεβαίωσαν ότι το Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση, προσαρμόζοντας όλα τα αναγκαία εργαλεία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με διατηρήσιμο τρόπο.

  Σε αυτό το πλαίσιο οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν την άποψη ότι οι διαφορετικές επιλογές θα πρέπει να θεωρηθούν ένα ενιαίο πακέτο, συνδυάζοντας, για παράδειγμα, εργαλεία με σημαντική συµπληρωµατικότητα και συνέργεια, καθώς, όπως έχει δείξει η εμπειρία, ένα πακέτο μέτρων - όπως ο συνδυασμός από μειώσεις επιτοκίων και αγορές περιουσιακών στοιχείων - είναι πιο αποτελεσματικό από μια σειρά επιλεγμένων δράσεων.

  Οι αξιωματούχοι επισήμαναν ταυτόχρονα ότι η επιλογή των εργαλείων και ο σχεδιασμός ενός πιθανού πακέτου θα πρέπει να αντανακλούν την σχετική αποτελεσματικότητα των διαφορετικών εργαλείων στην αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων, όπως αναφέρεται στα πρακτικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων