Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Αυγ-2019 19:29

  Έγγραφο που βρέθηκε στα σκουπίδια αποκάλυψε συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας για αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ

  Έγγραφο που βρέθηκε στα σκουπίδια αποκάλυψε συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας για αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα έγγραφο της ρωσικής κυβέρνησης που βρέθηκε σε χωματερή κοντά στη Μόσχα αποκάλυψε επείγουσες συνομιλίες, τον Ιούλιο, μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, για τη σύνδεση τουρκικών τραπεζών και εταιρειών με την εναλλακτική λύση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Moiseev, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες, οι οποίες έγιναν αμέσως μετά την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για την αγορά των του ρωσικού συστήματος πυραύλων αεράμυνας S-400, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Φωτογραφία της επιστολής του υπουργείου Οικονομικών, που περιγράφει λεπτομερώς τη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Οικονομικών, Μπουλέντ Ακσού, δημοσιεύθηκε στο Telegram στο κανάλι της ειδησεογραφικής υπηρεσίας Baza, της Ρωσίας τη Δευτέρα.

  "Συζητήθηκε η σκοπιμότητα υπογραφής μνημονίου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε ότι πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό και τώρα εργαζόμαστε πάνω σε αυτό", ανέφερε ο Moiseev. "Ανάλογα με το τι θα γίνει στο μνημόνιο, θα προχωρήσουμε".

  Η ρωσική εναλλακτική λύση στο σύστημα SWIFT δημιουργήθηκε από την Τράπεζα της Ρωσίας το 2014, ως μέρος μιας προσπάθειας τόσο για τη μείωση των αποκαλούμενων εξωτερικών κινδύνων, όσο και για την προστασία από την απειλή αποπομπής από την παγκόσμια υπηρεσία SWIFT. 

  Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε επίσης ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, δήλωσε το Bloomberg.

  Η επείγουσα σύσκεψη διεξήχθη εν μέσω εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η Ουάσινγκτον έχει αποπέμψει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και απειλεί με κυρώσεις για την αγορά, βάσει του Νόμου περί "Αντιμετώπησης των Εχθρών των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων" (CAATSA), που εμποδίζει τους συμμάχους των Αμερικανών να αγοράζουν όπλα από τη Μόσχα. 

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θεωρούν το σύστημα ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και διακηρύττουν πως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροσκάφους F-35 stealth.

  Η προμήθεια από την Τουρκία του ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού προκάλεσε συναγερμό στο ΝΑΤΟ, με αναλυτές να αμφισβητούν τη θέση της Τουρκίας στη συμμαχία και τους δεσμούς της με τη Δύση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ