Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Αυγ-2019 20:00

  Η πιο κρίσιμη εβδομάδα του Αυγούστου για τις αγορές

  Η πιο κρίσιμη εβδομάδα του Αυγούστου για τις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η εβδομάδα που "τρέχει" θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι καθοριστικά, την αντίδραση των αγορών για ολόκληρο το 2019.

  Στην κλασσική συνάντηση που διοργανώνει η Fed του Kansas City στο Jackson Hole μεταξύ 22 και 24 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί ομιλία του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή.

  Για πρώτη φορά εδώ και καιρό η ομιλία αυτή αναμένεται από το διεθνές τραπεζικό σύστημα με εξαιρετική ανησυχία πολύ πέρα από το ενδιαφέρον που πάντα έχει στην συνάντηση αυτή η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ.

  Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Ο κ. Πάουελ θα πρέπει να εξηγήσει το τι θα κάνει η Fed από τον Σεπτέμβριο, μπροστά στο νέο κύκλο νομισματικής και δημοσιονομικής κρίσης, δίνοντας το στίγμα της πορείας της οικονομίας, ένα περίπου χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και μόλις δέκα ημέρας μετά το χρηματιστηριακό σοκ της περασμένης εβδομάδας (14/8).

  Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει τον Ιούλιο είχε περίπου υποστηρίξει ότι η Fed βρίσκεται στο μέσον μιας πορείας που άρχισε με την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Και αυτό είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στις αγορές καθώς αποθάρρυνε τις προσδοκίες για μία ισχυρή και ταχεία συρρίκνωση των αμερικάνικων επιτοκίων (όπως οι αγορές προσδοκούσαν μετά την ανακοίνωση της πρώτης μείωσης κατά 0,25% τον Ιούλιο).

  Θα επαναλάβει αυτή την "θέση", ιδιαίτερα μετά την προσωρινή αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων την περασμένη Τετάρτη; Ή θα αναθεωρήσει την εκτίμησή του ανοίγοντας τον δρόμο για επαναφορά των προσδοκιών ισχυρής μείωσης με ταχύτερους ρυθμούς;

  Πίσω από την επιλογή των δύο απαντήσεων – πέρα από τις ασφυκτικές (προεκλογικές) απαιτήσεις του Τραμπ - κρύβεται η εκτίμηση για το αν πράγματι ο κίνδυνος μίας ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ είναι προ των πυλών και μάλιστα σε συντονισμό με την ανάλογη τάση στην Ευρώπη, ή όχι.

  Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για υπεραντίδραση των αγορών απέναντι στην αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα (η αντιστροφή της καμπύλης στατιστικά προειδοποιεί για επερχόμενη ύφεση), αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από την ομιλία Πάουελ την Παρασκευή, ή ακόμα και από τα πρακτικά της συνάντησης (της Federal Open Market Committee – FOMC) που αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

  H συγκυρία όμως φαίνεται να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που καθιστούν την επιλογή Πάουελ εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

  Ένα βασικό - και πολύ σοβαρό - πρόβλημα είναι ότι το φθινόπωρο για συγκυριακούς λόγους αναμένεται σύμφωνα με τις αναλύσεις της Fed, μία σοβαρή συρρίκνωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα η οποία θα επιβαρυνθεί απότομα και μέσα σε λίγους μήνες από τον τεράστιο όγκο εκδόσεων ομολόγων και εντόκων από το αμερικανικό δημόσιο πριν από το τέλος του έτους.

  Ένα δεύτερο πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες στο μαλακό υπογάστριο της Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αργεντινή με την οικονομία της χώρας να διολισθαίνει με ταχύτητα σε νέο κύκλο χρεοστασίου παρά την πρόσφατη και πολύ μεγάλη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ορισμένοι αναλυτές στις ΗΠΑ συσχετίζουν τις πιθανές συνέπειες μιας χρεοκοπίας στην Αργεντινή με την περίπτωση της Ελλάδας το 2010 όταν οι ΗΠΑ λίγο πολύ "υποχρέωσαν" την Ευρωζώνη να αναλάβει την διαδικασία "διάσωσης", αλλά αυτό ήδη είχε οδηγήσει σε περίπου αχρήστευση του πρώτου QE της Fed. Τότε η Fed είχε υποχρεωθεί να προχωρήσει σε δεύτερο QE  αφού πρώτα όμως είχε διασφαλισθεί με το πρώτο διακρατικό δάνειο (GLF) η "διάσωση" της Ελλάδας...

  Ένας τρίτος και ιδιαίτερα σοβαρός λόγος, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιλογή του κ. Πάουελ, είναι το γεγονός ότι ατύπως έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Και όπως κάθε Αμερικανός πρόεδρος μπροστά στο ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας, δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί μια προεκλογική περίοδο μέσα σε κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας...

  Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο κ. Πάουελ θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές για τις προθέσεις της Fed, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με πειστικά επιχειρήματα που προς το παρόν ο κ. Πάουελ δεν φαίνεται να... διαθέτει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων