Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Αυγ-2019 10:06

  Γερμανία: Συρρικνώνεται η οικονομία – ύφεση φοβούνται οι αναλυτές

  Γερμανία: Συρρικνώνεται η οικονομία – ύφεση φοβούνται οι αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:38

  Σημάδια ύφεσης εμφανίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  Σε ετήσια βάση, ωστόσο, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το β’ τρίμηνο.

  "Η εικόνα στο εξωτερικό παραμένει γεμάτη προκλήσεις λόγω της συνεχιζόμενης αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω της αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αύξησης της πιθανότητας για ένα Brexit χωρίς συμφωνίας", σχολίασε ο Iaroslav Shelepko της Barclays προσθέτοντας πως "Δεδομένων των πολλαπλών κινδύνων, της ζοφερής εικόνας όσον αφορά τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου και της αυξανόμενης αβεβαιότητας, εκτιμούμε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο εισερχόμενη έτσι και επίσημα σε ύφεση πριν από το Brexit”.

  Αλτμάιερ: Καμπανάκι αφύπνισης

  Τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο είναι "καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στη γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

  "Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα", δήλωσε ο Αλτμάιερ.

  Σε νέο χαμηλό επίπεδο η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων

  Το κόστος δανεισμού στη Γερμανία υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα καθώς αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, με την καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να αντιστρέφεται για πρώτη φορά από το 2007 και τη Γερμανία να ανακοινώνει συρρίκνωση της οικονομίας της για το δεύτερο τρίμηνο.

  Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη επέκτειναν την προηγούμενη πτώση τους αφού η καμπύλη της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αντιστράφηκε, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές βλέπουν κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ.

  "Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές στέλνουν σήμα ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από επιλογές… καταδεικνύει μια μεγαλύτερη, ευρύτερη εικόνα ότι αιμορραγεί η ανάπτυξη σε μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες όπως η Κίνα και η Γερμανία", σχολίασε ο Στίβεν Γκάλο, από την BMO Markets.

  Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο -0,64%, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με την πτώση του από τις αρχές του έτους να φθάνει σχεδόν τις 90 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε επίσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,173%.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ