Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Αυγ-2019 14:37

  Ιταλία: Σαλβίνι ante portas;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Σε μακρά προεκλογική περίοδο εισέρχεται η Ιταλία μετά την de facto κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.

  Με την ανάγνωση αυτή συμφωνεί και η Λάουρα Γκαραβίνι, μέλος της Γερουσίας της Δημοκρατίας, της Άνω Βουλής στην Ιταλία. Όπως είπε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: "Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Όσον αφορά την ημερομηνία το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Θα πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή, αλλά είναι πιθανό οι εκλογές να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου".

  Όλα αυτά ωστόσο ενώ εντείνεται η φημολογία ότι ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα να επιχειρήσει να συγκροτήσει καταρχήν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. "Και αυτό είναι πιθανό, αλλά ο Πρόεδρος έχει και ορισμένες υποχρεώσεις", επισήμανε η γερουσιαστής. "Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά όπως προείπα, υπάρχει η πιθανότητα. Η διαδικασία είναι σαφής. Καταρχήν θα πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή και εκεί ο Πρόεδρος θα μπορεί να εξακριβώσει εάν θα μπορούσαν να προκύψουν νέες πλειοψηφίες […]. Θεωρητικά μπορεί να υπάρξει και μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ωστόσο προσωπικά δεν το θεωρώ πιθανό διότι όλα τα κόμματα έχουν εκφραστεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες".

  "Όχι" σε συνεργασία με 5 Αστέρια

  Η προερχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι γερουσιαστής αποκλείει την ίδια ώρα κατηγορηματικά ενδεχόμενη σύμπλευση της παράταξής της με τα Πέντε Αστέρια, με το επιχείρημα ότι έχουν εξελιχθεί σε έναν τελείως "αναξιόπιστο εταίρο".

  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως προεξοφλούν την άνετη επικράτηση της ξενοφοβικής Λέγκας. Πού αποδίδει η Λάουρα Γκαραβίνι την επιτυχία του αρχηγού της, Ματέο Σαλβίνι;

  "Απλά εκμεταλλεύεται με λαϊκίστικο τρόπο το θέμα της μετανάστευσης για να μιλήσει στο συναίσθημα των ανθρώπων και αυτό, δυστυχώς, το καταφέρνει καλά. Είναι όμως εύκολο να κερδίζεις με τέτοια θέματα. Στην πραγματικότητα ο ίδιος δεν κλήθηκε να διαχειριστεί το πρόβλημα διότι η προηγούμενη κυβέρνηση, η δική μας, είχε επιφέρει μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών κατά 80%. Και τώρα ο Σαλβίνι επωφελείται από αυτό. Κάνει λες και είναι ο άντρας με τη σκληρή γροθιά, όχι μόνον έναντι των μεταναστών, αλλά έναντι της Ευρώπης. Και οι οπαδοί του τον λατρεύουν ακριβώς γι΄ αυτό, για την εικόνα του σκληρού σερίφη. Πιστεύω ότι δυστυχώς σε αυτό οφείλεται η επιτυχία του".

  "Καλός λαϊκιστής αλλά εθνικά απίστευτα επιζήμιος"

  Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού πάντως είναι απολύτως σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: "Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνίγονται στις θάλασσες. Δεν συμμεριζόμαστε την πολιτική αυτή των κλειστών λιμανιών".

  Η γερουσιαστής δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να γίνει εν τέλει ο Σαλβίνι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας. "Ο κίνδυνος […] υπάρχει. Θα κάνουμε τα πάντα για να τον αποτρέψουμε. Αφενός ελπίζουμε να επαναπατρίσουμε τους ψηφοφόρους που χάσαμε το τελευταίο διάστημα προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και αφετέρου ελπίζουμε να αντιληφθούν οι πολίτες ότι ο Σαλβίνι είναι ένας καλός λαϊκιστής, αλλά απίστευτα επιζήμιος για τη χώρα".

  Γύργκεν Τσουρχάιντε (DLF) Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ