Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Αυγ-2019 22:19

  Ναυάγησε η εξαγορά της γερμανικής αλυσίδας Metro AG από Τσέχο δισεκατομμυριούχο

  Ναυάγησε η εξαγορά της γερμανικής αλυσίδας Metro AG από Τσέχο δισεκατομμυριούχο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ναυάγησε η προσπάθεια του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky να εξαγοράσει τη γερμανική αλυσίδα υπεραγορών Metro AG έναντι 5,8 δισ. ευρώ, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες ανάκαμψής της.

  Ο Kretinsky και ο Σλοβάκος συνεργάτης του, Patrik Tkacm, δεν πέτυχαν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο μέχρι την Τετάρτη, κερδίζοντας την υποστήριξη των κατόχων του 41,7% των κοινών μετοχών της Metro, ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 67,5% που απαιτείτο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των οικογενειών των δύο ιδρυτών της εταιρείας αυτή την εβδομάδα, όπως είχε εξάλλου διαφανεί, δεν πέτυχαν να οδηγήσουν σε από κοινού υποστήριξη της συμφωνίας.

  Η προσφορά αποτιμούσε την εταιρεία σε 16 ευρώ ανά μετοχή και 13,80 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή. Οι μετοχές του Metro έκλεισαν στις 14,25 ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την Παρασκευή.

  Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί του λιανικού εμπορίου, όπως η Metro, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Amazon και των εκπτωτικών αλυσίδων τύπου Lidl και Aldi. Κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους "παίκτες" στον χώρο των λιανικών πωλήσεων στον κόσμο, η Metro αγωνίζεται να ορθοποδήσει από τότε που αποχωρίστηκε από τον βραχίονα ηλεκτρονικών ειδών της, Ceconomy, πριν από δύο χρόνια, κίνηση που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τις μετοχές και των δύο, αλλά τελικώς επέδρασε αρνητικά.

  Το κομμάτι των πωλήσεων τροφίμων έχει χάσει μερίδια έναντι των εκπτωτικών αλυσίδων, ενώ αρνητικά έχει επιδράσει και η έκθεση στην αγορά της Ρωσίας.

  Ο Kretinsky, ο οποίος διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει ενεργειακά assets, καθώς και μερίδια σε ΜΜΕ, παράλληλα με την ποδοσφαιρική ομάδα της Σπάρτα Πράγας. Απέκτησε μάλιστα πέρυσι το μερίδιο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ