Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Αυγ-2019 12:25

  Capital Economics: Στο 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ το κόστος του εμπορικού πολέμου

  Capital Economics: Στο 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ το κόστος του εμπορικού πολέμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Έως το 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει κόστος του εμπορικού πολέμου, όπως εκτιμά η Capital Economics, η οποία "βλέπει" περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  Όπως αναφέρει, μετά την ανακοίνωση Τραμπ για δασμούς 10% σε 300 δισ. δολάρια των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα και οι Κινέζοι αξιωματούχοι απάντησαν επιτρέποντας στο γουάν να πέσει κάτω από το 7,00 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να καταστήσουν την Κίνα "χειραγωγό νομισμάτων". Από μόνο του αυτό έχει λίγες πρακτικές συνέπειες, αλλά αποτελεί απόδειξη της επιδεινούμενης σχέσης των δύο μεγάλων οικονομιών η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ, ενώ η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι ασταθής. Αυτό το "πολιτικό" στοιχείο οδηγεί στο να μην θελήσει καμία από τις δύο πλευρές υπάρξει κάποιος συμβιβασμός ως επίδειξη δύναμης, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Έτσι, όπως εκτιμά, οι εντάσεις θα ενισχυθούν και οι ΗΠΑ τελικά τα αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 10% στο 25% πριν τα τέλη του έτους.

  Η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα σε αυτούς τους επόμενους γύρους του εμπορικού πολέμου. Η λίστα των εισαγωγών από την Κίνα ύψους 300 δισ. δολ. αποτελείται κυρίως από καταναλωτικά αγαθά, για πολλά από τα οποία η Κίνα είναι κύριος προμηθευτής στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πιθανό λοιπόν να "χτυπηθούν" από τις υψηλότερες τιμές, ενώ οι κινέζοι εξαγωγείς θα δεχτούν ένα σχετικά μικρό χτύπημα σε ότι αφορά την ζήτηση, με το κινεζικό ΑΕΠ να επηρεάζεται κατά 0,1%.
  Εν τω μεταξύ, οι άμεσες συνέπειες στον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μικρές. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον εμπορικό πόλεμο θα έλθει από τον αρνητική επίδραση που θα έχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη τα "χτυπήματα" σε εμπιστοσύνη, χρηματοοικονομικές συνθήκες και επενδύσεις.

  Η Capital Economics είχε εκτιμήσει, συμπεριλαμβάνοντάς την πιθανότητα κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, πως το κόστος του εμπορικού πολέμου θα ανέλθει στο 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως τα τέλη του 2020. Πλέον εκτιμά πως το κόστος είναι πιθανότερο να είναι υψηλότερο από αυτή την εκτίμηση από ότι χαμηλότερο, κατά 0,2%, έτσι θα φτάσει συνολικά το 0,7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020