Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουλ-2019 16:55

  Albayrak: Αναμένω η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια

  Albayrak: Αναμένω η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του τουρκικού κράτους και γαμπρός του Recep Tayyip Erdoğan, Berat Albayrak, δήλωσε ότι αναμένει από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει δραματικά τα επιτόκια καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αναβιώσει την οικονομία που πλήττεται από κρίση.

  Οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι "σημαντικές" και θα υποστηρίξουν μια γενική μείωση των επιτοκίων που προσφέρονται για δάνεια από τράπεζες, δήλωσε ο Albayrak σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, την Τρίτη.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τις τιμές της κατά 425 μονάδες βάσης στο 19,75% την περασμένη εβδομάδα μετά την αντικατάσταση του κυβερνήτη του θεσμού, από τον πρόεδρο Erdoğan, νωρίτερα αυτό το μήνα. Η απόφαση ώθησε ορισμένους οικονομολόγους να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει χάσει την ανεξαρτησία της από τους πολιτικούς.

  Ο Albayrak δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα οικονομικά δεδομένα και ότι οι νομοθέτες της όσον αφορά τη νομισματική πολιτική θα αποφασίσουν για το μέγεθος των μελλοντικών περικοπών των επιτοκίων. Η Τράπεζα έχει εισέλθει σε μια περίοδο χαλάρωσης, είπε.

  Ο Erdoğan επιμένει στο γεγονός πως τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν τον πληθωρισμό. Ο Albayrak δήλωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, δηλαδή 15,9%. Οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν το 2020 και μετά, ανέφερε.

  Ο Albayrak δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα αποζημιώσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από το κακό χρέος. Οι τουρκικές τράπεζες είναι σε κακή κατάσταση με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων, μετά από μια νομισματική κρίση πέρυσι, γεγονός που καθιστούσε δυσκολότερη την αποπληρωμή περαιτέρω δανείων. Οι επενδυτές ζήτησαν από την Τουρκία να αντιμετωπίσει το χρέος μέσω ενός σχεδίου διάσωσης για τον εταιρικό τομέα, αλλά και ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες.

  Είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα διεξάγει τη διαδικασία αντιμετώπισης των δανείων μόνος του.

  "Δεν υπάρχει τίποτα που η κυβέρνηση 'να πρέπει' να κάνει, για να αντισταθμίσει τις απώλειες", δήλωσε ο Albayrak.

  Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία επιβραδύνθηκε σε 15,7% τον Ιούνιο από 18,7% τον προηγούμενο μήνα. Είχε πετύχει 15ετές υψηλό 25,2% τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο μετά την κορυφή της νομισματικής κρίσης.

  Ο Albayrak δήλωσε ότι αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού να υπερβεί τον στόχο της κυβέρνησης για το τρέχον έτος του 1,9%. Αλλά θα τελειώσει το έτος με λιγότερο από 3% του ΑΕΠ, χάρις στη δέσμευσή του για δημοσιονομική πειθαρχία, είπε.

  Το δωδεκάμηνο έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται σήμερα σε περίπου 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Η κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τις δαπάνες και μείωσε τους φόρους για να τονώσει την οικονομία, διαταράσσοντας τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

  Ο Albayrak δήλωσε ότι αναμένει από την οικονομία να σημειώσει θετική ανάπτυξη φέτος. Αυτή η πρόβλεψη βάζο με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων, οι οποίοι λένε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ