Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουλ-2019 12:53

  ΗΠΑ: Προωθούν νέα διαδικασία άμεσης απέλασης παράτυπων μεταναστών παρακάμπτοντας τα δικαστήρια

  ΗΠΑ: Προωθούν νέα διαδικασία άμεσης απέλασης παράτυπων μεταναστών παρακάμπτοντας τα δικαστήρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί μια νέα πιο γρήγορη διαδικασία απέλασης των παράτυπων μεταναστών η οποία θα παρακάμπτει τα δικαστήρια.

  Βάσει των νέων κανόνων οι μετανάστες που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι διαμένουν στις ΗΠΑ συνεχώς για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών θα μπορούν να απελαύνονται αμέσως.

  Μέχρι τώρα οι απελάσεις με γρήγορη διαδικασία εφαρμόζονταν μόνο για τους μετανάστες που συλλαμβάνονταν κοντά στα αμερικανικά σύνορα, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων, και οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ για λιγότερο από δύο εβδομάδες.

  Οι μετανάστες που συλλαμβάνονταν αλλού ή που βρίσκονταν στη χώρα για μεγαλύτερο διάστημα έπρεπε πρώτα να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου και δικαιούνταν νομική εκπροσώπηση.

  Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι στους νέους κανόνες θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους μετανάστες που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν "σημαντικούς δεσμούς" στις ΗΠΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που δικαιούνται να λάβουν άσυλο θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα.

  Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι νέοι κανόνες ενδέχεται να επηρεάσουν χιλιάδες ανθρώπους. Ήδη η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον της πολιτικής αυτής.

  Εξάλλου ο Μουζάφαρ Τσίστι, δικηγόρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επεσήμανε ότι πολλοί μετανάστες θα δυσκολευτούν να αποδείξουν πόσο διάστημα ζουν στις ΗΠΑ.

  "Όταν σε συλλαμβάνουν στον δρόμο ή σε ένα εργοστάσιο προφανώς δεν είναι εύκολο να αποδείξεις με στοιχειά ότι ζεις εδώ για περισσότερα από δύο χρόνια, διότι δεν έχεις μαζί σου τα σχετικά έγγραφα", εξήγησε.

  Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να έχουν άμεση ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους σήμερα.

  Ο Κέβιν ΜακΑλίναν, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή αποτελεί "την απαραίτητη απάντηση στην εντεινόμενη μεταναστευτική κρίση" εξηγώντας ότι θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

  Η αμερικανική υπηρεσία προστασίας συνόρων έχει προχωρήσει σε 688.375 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018, αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου οικονομικού έτους.

  Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν άλλωστε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αναγάγει τον αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης σε βασικό άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.\

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ