Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουλ-2019 23:21

  Fitch: Επιβεβαίωσε το AAA της Γερμανίας, με σταθερό outlook

  Fitch: Επιβεβαίωσε το AAA της Γερμανίας, με σταθερό outlook
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας στην βαθμίδα "ΑΑΑ"  επιβεβαίωσε η Fitch, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το outlook για την οικονομική "ναυαρχίδα" της Ευρωζώνης.

  Η αξιολόγηση, όπως και αναμενόταν, αντανακλά τη διαφοροποιημένη οικονομία της Γερμανίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, τους ισχυρούς θεσμούς και την ιστορία υγιούς διαχείρισης του δημόσιου χρέους από το Βερολίνο. Το μεγάλο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί βασικό "ατού" της χώρας. Η θέση της Γερμανίας ως κύριου εκδότη αναφοράς για την Ευρωζώνη προσφέρει σημαντική χρηματοοικονομική ευελιξία, προσθέτει η Fitch. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο 61% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, είναι υψηλότερο από το σημερινό μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση "AAA" (44%), ωστόσο βρίσκεται σε κατεύθυνση σταθεροποίησης. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει πλεόνασμα από το 2014, φθάνοντας το 1,7% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο συγκρίνεται ευνοϊκά με το σημερινό μέσο όρο των χωρών με "ΑΑΑ", που κινούνται με δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2%.

  Το μαλακό "υπογάστριο" της γερμανικής οικονομίας αποδείχθηκε πιο επίμονο από όσο αναμενόταν κατά την τελευταία αναθεώρηση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2019. Ως εκ τούτου, η Fitch αναθεωρεί την πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2019 στο 0,9%. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020 και το 2021 είναι 1,4%. Η σχετικά δυναμική ανάπτυξη του 0,4% το α' τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενισχύθηκε από έκτακτους παράγοντες, ωστόσο η υποκείμενη τάση παρέμεινε αδύναμη, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη αδυναμία της εξωτερικής ζήτησης. 

  Παρ 'όλα αυτά, τα εγχώρια θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν υγιή, υποστηριζόμενα από ένα ρεκόρ χαμηλό ποσοστό ανεργίας και ανθεκτικούς κλάδους υπηρεσιών και κατασκευών. Η αύξηση των επενδύσεων υποστηρίζεται από ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες, υψηλή αξιοποίηση παραγωγικής ικανότητας και σταθερή εταιρική κερδοφορία. Η γενική αδυναμία της Ευρωζώνης και η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μη συμφωνίας για το Brexit, αποτελούν καίριους κινδύνους για αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων, προσθέτει η Fitch.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ