Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 08:08

  "Ημέρα της αλήθειας" για την φον ντερ Λάιεν

  "Ημέρα της αλήθειας" για την φον ντερ Λάιεν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη επιλογή: προτιμά να περάσει την πρωτοφανή δοκιμασία της απόρριψης από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο, μετά από έναν επίπονο συμβιβασμό, για την προεδρία της Κομισιόν ή να διανύσει την επόμενη πενταετία έχοντας στο τιμόνι του κορυφαίου κοινοτικού οργάνου ένα μειωμένης πολιτικής νομιμοποίησης και αμφισβητούμενων δεξιοτήτων πρόσωπο;

  Η σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ευρωκοινοβούλιο εκτιμάται ότι θα κριθεί οριακά. Και ο λόγος για αυτό είναι ότι η εκλεκτή των "28", η οποία προέκυψε με αναίρεση της διαδικασίας των Spitzenkandidaten (επικεφαλής υποψηφίων στις ευρωεκλογές) δεν μπορεί να υπολογίζει με σιγουριά παρά μόνο στην στήριξη της δικής της πολιτικής ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρά τις πικρίες που υπάρχουν και εκεί για τον παραγκωνισμό του Μάνφρεντ Βέμπερ.

  Οι Πράσινοι (που θεωρούν ότι λόγω της πολιτικής τους ενίσχυσης δικαιούνταν κάποιο από τα κορυφαία αξιώματα) και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θα καταψηφίσουν την φον ντερ Λάιεν. Όμως το πραγματικό παιχνίδι παίζεται στους κόλπους των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και των φιλελευθέρων της ομάδας Renew Europe, που δεν αναμένεται να κινηθούν συντεταγμένα.

  Για την ακρίβεια, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αποτελούν τους δριμύτερους επικριτές της φον ντερ Λάιεν, αν και δύσκολα θα βρουν μιμητές μεταξύ λ.χ. των Ισπανών και Ιταλών ομοϊδεατών τους, που έχουν εξασφαλίσει, στο πλαίσιο των συμβιβασμών των "28", την θέση αντιστοίχως του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ομοίως οι Γάλλοι ευρωβουλευτές της Renew Europe δεν θεωρείται πιθανό να δυναμιτίσουν μια συμφωνία που φέρει έντονα της σφραγίδα του Εμανουέλ Μακρόν.

  Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα ΕΛΚ, Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Renew Europe ανέρχεται σε 440 ευρωβουλευτές - αρκούν δηλαδή μόλις 70 διαρροές για να μην συμπληρωθεί το 50% των ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο των 750 (δίχως τον πρόεδρο) εδρών. Η έγκριση της φον ντερ Λάιεν είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μόνο χάρη στην... "καλοσύνη των ξένων", δηλ. την θετική ψήφο της ευρωσκεπτικιστικής σκληρής δεξιάς της Ανατολικής Ευρώπης.

  Δεν βοηθά τα πράγματα το γεγονός ότι στις επαφές με τις ηγεσίες των επιμέρους πολιτικών ομάδων η φον ντερ Λάιεν δεν εντυπωσίασε με τη σαφήνεια των προτάσεών της, ούτε ότι οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες και η Renew Europe επιχειρούν να την θέσουν υπό "επιτροπεία”, περιβάλλοντάς την με τους εκλεκτούς τους Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αντιστοίχως, σε ρόλο πανίσχυρων αντιπροέδρων.

  Πίσω στη πατρίδα της Γερμανία, η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να κληθεί, όποια θέση και αν κατέχει αύριο, από την εξεταστική επιτροπή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, η οποία ερευνά την εκτίναξη επί των ημερών της στο υπουργείο Άμυνας των απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς συμβούλους.

  Όμως ακριβώς το μοιραίο πλήγμα που θα αποτελούσε τυχόν καταψήφιση της φον ντερ Λάιεν για τον "μεγάλο συνασπισμό” στο Βερολίνο, αναμένεται να χαλιναγωγήσει τους ευρωβουλευτές του σε προσυνεδριακή περίοδο ευρισκόμενου SPD. Και μόνο η δυστοκία που προκύπτει σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση της φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας, λέει πολλά για τις γερμανικές πολιτικές ισορροπίες.

  Το Ευρωκοινοβούλιο έχει βεβαίως λόγους να μνησικακεί για την ακύρωση της διαδικασίας των Spitzenkandidaten την οποία το ίδιο επέβαλε για πρώτη φορά (εκτός κοινοτικών συνθηκών) το 2014 με συμφωνία ΕΛΚ και Σοσιαλιστών. Όμως δεν μπορεί να επικαλείται τη δημοκρατική αρχή απέναντι σε 28 κυρίαρχες εθνικές κυβερνήσεις, όταν ακριβώς η κάλπη των τελευταίων ευρωεκλογών ανέδειξε έναν πιο περίπλοκο συσχετισμό, όπου οι παλαιές συμφωνίες ΕΛΚ-Σοσιαλιστών δεν επαρκούν. Θα μπορούσε το Ευρωκοινοβούλιο να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο Συμβούλιο, μόνο αν οι πολιτικές ομάδες ήταν σε θέση να συμφωνήσουν σε μια δική τους υποψηφιότητα ευρείας στήριξης, πράγμα που φαντάζει δυσκολότερο από ποτέ.

  Κατ' ανάγκη λοιπόν, θα αρκεστούν στην προσπάθεια να αποσπάσουν από την φον ντερ Λάιεν περισσότερες παραχωρήσεις σε ζητήματα πολιτικών. Ήδη η επίδοξη πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την ιδέα εγγυημένου κατώτερου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στην Ε.Ε. και ενιαίο σχήμα επιδόματος ανεργίας, καθώς και την μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 55% ως το 2030, την καθιέρωση "συνοριακού φόρου άνθρακα”, την επέκταση του σχήματος ανταλλαγής εκπομπών του ευρωπαϊκού μπλοκ. Επιπλέον υπόσχεται  μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο η Ένωση εποπτεύει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη (βλ. Πολωνία, Ουγγαρία) και αντικατάσταση της αρχής της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική από την αρχή της πλειοψηφίας.

  Με άλλα λόγια, η συζήτηση μετατοπίζεται από τη διαδικασία στο περιεχόμενο – και μάλιστα σε κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης. Μένει να φανεί αν σε αυτό ακριβώς θα φανεί η φον ντερ Λάιεν μια πειστική υποψήφια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων