Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 23:56

  Σε "BB-" από "ΒΒ" υποβάθμισε την Τουρκία η Fitch, με αρνητική προοπτική

  Σε "BB-" από "ΒΒ" υποβάθμισε την Τουρκία η Fitch, με αρνητική προοπτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε "BB-” από "BB” προηγουμένως, με αρνητική προοπτική, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch.

  Σύμφωνα με τον οίκο, η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ανοχή των αρχών σε μια περίοδο παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού. Υπογραμμίζει, επίσης, την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

  Όπως σημειώνει, η ολοκλήρωση ενός παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, τον Ιούνιο, ενδεχομένως προσέφερε ένα πολιτικό υπόβαθρο στήριξης για την οικονομική προσαρμογή, μετά την πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης που ακολουθήθηκε το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, προσθέτει ότι η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας στις 6 Ιουλίου με προεδρικό διάταγμα, κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη αδύναμη εγχώρια εμπιστοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται η Τουρκία προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της.

  Παράλληλα, επισημαίενι ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά την προοπτική υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

  Η Fitch σημειώνει επίσης ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της παραλαβής του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, για την οποία έχει αντιδράσει έντονα η Ουάσιγκτον.

  Αν και η Fitch αναμένει ότι οι κυρώσεις αυτές θα είναι σχετικά ήπιες, με ελάχιστη άμεση οικονομική επίδραση, τονίζει ότι ο αντίκτυπος στο επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να είναι σημαντικός.

  Σημειώνει ακόμη ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει πολλές φορές ανορθόδοξες απόψεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού, ενώ πρόσφατα δήλωσε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αντικαταστάθηκε επειδή δεν ακολούθησε κυβερνητική εντολή για τα επιτόκια.

  Σύμφωνα με τον οίκο μια αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων και μια μείωσή τους πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο υποτίμησης της λίρας, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

  Τέλος, η Fitch προβλέπει πλέον μια κάπως ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, στο 18% έως τα τέλη του 2019, έναντι 20% που ανέμενε στις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% φέτος και αύξηση κατά 3,1% το 2020, καθώς το ασθενέστερο επενδυτικό κλίμα φέτος θα αντισταθμίσει την πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ