Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 23:27

  DBRS: Επιβεβαίωσε το BBB (high) της Ιταλίας, με σταθερό το trend

  DBRS: Επιβεβαίωσε το BBB (high) της Ιταλίας, με σταθερό το trend
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αξιολόγηση της Ιταλίας στην πιστοληπτική βαθμίδα BBB (high), με σταθερό το trend, όσον αφορά την μακροπρόθεσμα πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, επιβεβαίωσε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.

  Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι η πρόοδος των ιταλικών τραπεζών στη βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας και της πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης για μια πιο συνετή δημοσιονομική στρατηγική, μετριάζουν τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ιταλικού δημοσίου χρέους, παρά τον υψηλό βαθμό πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα και την χαμηλότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη.

  Μια σχετική στασιμότητα στην οικονομία και μια ασταθής πολιτική ισορροπία μεταξύ δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και της Λέγκα, που διαγκωνίζονται σε σχεδιασμούς δαπανών, δεν εμπόδισαν τις ιταλικές αρχές να δεσμευτούν σε έναν πιο "σφιχτό" δημοσιονομικό στόχο για το 2019, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

  Η DBRS βλέπει θετικά τον συνδυασμό των δεσμεύσεων για χαμηλότερες δαπάνες και υψηλότερα έσοδα που έχουν ως στόχο έλλειμμα ύψους 2% του ΑΕΠ σε σχέση με το τον προηγούμενο στόχο για έλλειμα 2,4% το τρέχον έτος.

  Αυτό απέτρεψε το άνοιγμα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σε κάποιο βαθμό, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, συμβάλλοντας στη μείωση των αποδόσεων των βασικών ιταλικών τίτλων.

  Η δημοσιονομική προοπτική από το 2020 και μετά εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του DBRS, το ιστορικό της Ιταλίας δίνει μια ορισμένη εξασφάλιση ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει μια σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μειώνοντας την πιθανότητα μιας πραγματικής και παρατεταμένης απόκλιση από τους κανόνες δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

  Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2019 και το 2020, κυρίως λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. Στο σημερινό περιβάλλον, η έλλειψη πολιτικής εστίασης στην εφαρμογή μιας στρατηγικής ενίσχυσης της ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τη δυνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιταλίας.

  Σύμφωνα με την εκτίμηση της DBRS, η κυβέρνηση είναι απίθανο να ολοκληρώσει πλήρη πενταετή θητεία της όρο και οι εκλογές στο μέλλον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση με πιο ομοιόμορφη και φιλική προς την επιχειρηματικότητα ατζέντα, η οποία θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη για την ανάπτυξη.

  Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο, υποστηρίζεται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, το χαμηλό ιδιωτικό χρέος και την ισχυρή οικονομικά και εμπορικά θέση στο διεθνές στερέωμα. Η Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταποιητική οικονομία στην Ευρώπη και επωφελείται από ένα πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τάξης 2,7% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοσκελισμένη καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP). Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των  ανεπτυγμένων χωρών και μειώνει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπλέον,  οι ιταλικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), καθιστώντας το τραπεζικό σύστημα πιο ανθεκτικό σε "κραδασμούς".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ