Συνεχης ενημερωση
Στις 11 Ιουλίου του 2018 ο Τ. Ερντογάν ορκίζονταν πρόεδρος με ενισχυμένες εξουσίες και η Τουρκία είχε μετατραπεί σε προεδρική δημοκρατία. Ένα χρόνο μετά εντείνεται η δυσαρέσκεια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν ως προέδρου της Τουρκίας. Είχαν προηγηθεί οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έδιναν στον πρόεδρο ενισχυμένες εξουσίες. Παρά το γεγονός ότι στον όρκο του ο νέος πρόεδρος έκανε λόγο για ουδετερότητα, στην πράξη παρέμεινε πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και στις αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιούσε μέχρι και 8 προεκλογικές εμφανίσεις την ημέρα.
Ο Τ. Ερντογάν είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της κυβέρνησης, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και φυσικά πρόεδρος του ΑΚΡ. "Ακόμα και στο παλάτι του τούρκου προέδρου στην Άγκυρα έχουν καταλάβει ότι η προεδρική δημοκρατία δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα", δηλώνει ο τούρκος δημοσιογράφος και επικριτής του Ερντογάν Ρούσεν Τσακίρ: "Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτιαξε ένα πολίτευμα κομμένο και ραμμένο στο μέτρα του. Επειδή όμως δεν είναι βέβαιο ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές θα επανεκλεγεί, το AKP εξετάζει αλλαγές στο ισχύον πολίτευμα".
Από την πλευρά του πάντως το κυβερνών κόμμα διαψεύδει τις πληροφορίες που διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης για σχετικές συναντήσεις του προέδρου Ερντογάν με συμβούλους του. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ αρνείται ότι ο πρόεδρος εξετάζει αλλαγές στο ισχύον πολίτευμα και κάνει μόνο λόγο για αξιολόγηση.
Δεν φοβάται ενδεχόμενους αποστάτες ο Τ. Ερντογάν
Γεγονός είναι ότι και πολλοί βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με την προεδρική δημοκρατία διότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις στην Τουρκία λαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο από τον πρόεδρο Ερντογάν. Λέγεται μάλιστα ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει συγκεντρώσει τόσες εξουσίες στο πρόσωπό του που είναι αδύνατο να τις ασκήσει όλες.
Η δυσαρέσκεια μπορεί όμως και να σημάνει την αρχή του τέλους για το ΑΚΡ. Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες για πρώην στενούς συνεργάτες του τούρκου προέδρου που θέλουν να ιδρύσουν νέο κόμμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως καθησυχάζει: "Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά στο παρελθόν. Μετά από λίγο διαλύθηκαν και εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν τους θυμάται πια. Οι αποστάτες είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν να δουλεύουν ως ομάδα. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο δρόμο μας".
Όλα αυτά όμως θα γίνουν χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομίας και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλι Μπαμπατσάν. Ο συνιδρυτής του ΑΚΡ εγκατέλειψε το κόμμα κάνοντας λόγο σε επιστολή του για διαφωνίες σχετικά με την πορεία του κόμματος υπό την ηγεσία του Τ. Ερντογάν. Σίγουρα δεν είναι σύμπτωση ότι η επιστολή παραδόθηκε στο προεδρείο το κόμματος λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν.
Κρίστιαν Μπουτκάιτ (DLF)
Πηγή: Deutsche Welle
-
00:05 Οικονομία και αποτρεπτική ισχύς
-
00:05 Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος
-
00:05 Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία - και γιατί δεν θα το κάνει
-
00:03 Το βασικό μας σενάριο σε ισχύ για τον Γενικό Δείκτη
-
00:03 Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες ιστορίες…
-
00:02 Γιατί είναι επικίνδυνος ο Τούρκος
-
00:01 Το Χρηματιστήριο, τα "στοιχήματα", τα όρια και η ρευστότητα
-
05/12 Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης ενέκρινε τις συμφωνίες με την Τουρκία
-
05/12 Μαυριτανία: Τουλάχιστον 62 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο πλοίου
-
05/12 ΗΠΑ: Εμποδίστηκε εκ νέου η εισαγωγή στη Γερουσία του ψηφίσματος για τη γενοκτονία των Αρμενίων
-
Θ. Δουζόγλου: Ο…μυστηριώδης επενδυτής από τη Βενεζουέλα αποκαλύφθηκε
-
Τα "καμένα" μυαλά παράγουν μόνο στάχτη...
-
Ο Κ. Μητσοτάκης "παραίτησε" τον Α. Διαματάρη
-
ΕΤΕ: Ψηφιακό άλμα και fintech μέσα στην Τράπεζα
-
Καταιγιστικές εξελίξεις: Την παραπομπή του Τραμπ ανακοίνωσε η Νάνσυ Πελόζι
-
Μητσοτάκης-Ερντογάν: Μηνύματα της Αθήνας στην Άγκυρα
-
Ο τεχνοφασισμός δεν θα περάσει!
-
Ο τουρισμός έδωσε "ώθηση" στο ΑΕΠ - άνοδος κατά 2,3% το 3ο τρίμηνο
-
Τι προβλέπει το κείμενο της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης
-
Το τσουνάμι των πολιτών που θέλουν νόμο και τάξη ολοένα και μεγαλώνει
-
Τα "καμένα" μυαλά παράγουν μόνο στάχτη... (111)
-
Ο Κ. Μητσοτάκης "παραίτησε" τον Α. Διαματάρη (32)
-
Ο τεχνοφασισμός δεν θα περάσει! (30)
-
Το τσουνάμι των πολιτών που θέλουν νόμο και τάξη ολοένα και μεγαλώνει (23)
-
Χρήστος Σταϊκούρας: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά (22)
-
Θ. Σκυλακάκης: Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι συνταγματική - χτυπά την φοροδιαφυγή (13)
-
Γιατί είναι επικίνδυνος ο Τούρκος (10)
-
Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς "με μπλοκάκι" (10)
-
Απελαύνεται ο πρέσβης της Λιβύης - Πρόσκληση σε αξιωματούχους του Χαφτάρ να επισκεφθούν την Αθήνα (8)
-
Στα χέρια της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (8)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
