Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 20:34

  Αμείωτο το ενδιαφέρον των αυστριακών ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

  Αμείωτο το ενδιαφέρον των αυστριακών ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αυστριακές εφημερίδες συνεχίζουν και σήμερα με αμείωτο ενδιαφέρον να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και να δίνουν μεγάλη δημοσιότητα "στις πρόωρες εκλογές και στην αλλαγή εξουσίας με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη".

  Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι στα σχετικά ρεπορτάζ, σχόλια και αναλύσεις στα σημερινά φύλλα τους, όπως:

  "Η νέα ελπίδα των Ελλήνων - Κυριάκος Μητσοτάκης, ποιος είναι ο Συντηρητικός που απέσπασε στην Ελλάδα μία απόλυτη πλειοψηφία" (Die Presse),

  "Αθήνα, ελκυστική όσο ποτέ" (Die Presse),

  "Ο Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει μόνος του" (Wiener Zeitung),

  "Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους και να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα" (Kurier),

  "Ο Μητσοτάκης θέλει γρήγορα ένα ευέλικτο κράτος" (Der Standard),

  "Ένας φιλελεύθερος της οικονομίας από ελληνική πολιτική αριστοκρατία" (Der Standard),

  "Ο Μητσοτάκης στην παγίδα των πελατειακών σχέσεων" (Der Standard),

  "Ο λαϊκισμός είναι θεραπεύσιμος" (Kronen Zeitung),

  "Έλληνες: Πρώτο συρτάκι για τον καινούριο" (Oesterreich).

  Ενδεικτικά από τα δημοσιεύματα αυτά είναι, μεταξύ άλλων: η εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα, της Die Presse, η οποία κάνει αρχικά κάποιες συγκρίσεις μεταξύ της προς τα έξω εικόνας του νέου πρωθυπουργού και του απερχόμενου προκατόχου του, για να παρουσιάσει στη συνέχεια διεξοδικά, στοιχεία ως προς την προέλευση, την προηγούμενη σταδιοδρομία, την είσοδο στην πολιτική και την έως τώρα πορεία του σε αυτή, του Κυριάκου Μητσοτάκη, και να αναφερθεί επίσης στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ειδικότερα σε κάποια από τα μέλη της.

  Σε ένα δεύτερο δημοσίευμά της, η Die Presse σημειώνοντας στον υπότιτλο πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν ένα νέο χαμηλό ρεκόρ, αναφέρεται στις οικονομικές εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, ενώ τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνήσει με απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που διευκολύνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ενδεχόμενων υποσχέσεων. Η Wiener Zeitung υπογραμμίζοντας στον υπότιτλο του δημοσιεύματος της ότι οι εκλογές στην Ελλάδα υπήρξαν "θρίαμβος" για τη συντηρητική-φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και ο νέος πρωθυπουργός έχει ελεύθερο πεδίο για τις φορολογικές του μειώσεις, αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών, στην ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου πρωθυπουργού ήδη χθες Δευτέρα, στην ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησής του και στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα υπουργεία.

  Η εφημερίδα Kurier επισημαίνει στον υπότιτλο του δημοσιεύματος της ότι "ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει με το μεταρρυθμιστικό πακέτο του να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη της οικονομίας", αναφέροντας κατόπιν, ανάμεσα σε άλλα, ότι "οι Έλληνες γνωρίζουν καλά το όνομα Μητσοτάκης, καθώς ο πατέρας του Κωνσταντίνος υπήρξε πρωθυπουργός στο παρελθόν, η αδελφή του υπουργός Εξωτερικών και ο γιος της εκλέχθηκε πρόσφατα δήμαρχος της Αθήνας".

  Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο 51 χρόνων νέος πρωθυπουργός δίνει σε πολλούς Έλληνες την εντύπωση πως είναι κάτι περισσότερο από γόνος αυτής της πολιτικής δυναστείας και ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Ο ίδιος διαμήνυσε πως ανασκουμπώνεται και αρχίζει δουλειά και δεν ζητά περίοδο χάριτος, τα σχέδια είναι φιλόδοξα και ύψιστη προτεραιότητα του είναι η ανάπτυξη, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε σχόλιο της, με τίτλο "Ο λαϊκισμός είναι θεραπεύσιμος", η μεγαλύτερης κυκλοφορίας Kronen Zeitung κάνοντας αναφορά στο "φάντασμα του λαϊκισμού, δεξιάς και αριστερής μορφής, που πλανάται πάνω από την Ευρώπη", σημειώνει πως μπήκε τροχοπέδη στην έως τώρα επέλαση του κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. "Και τώρα στην Ελλάδα: ο Τσίπρας ήλθε ως αριστερός λαϊκιστής στην εξουσία και εξελίχθηκε σε αναγνωρισμένο ηγέτη, έχοντας αποδείξει ότι ο λαϊκισμός είναι θεραπεύσιμος", υπογραμμίζει στο σχόλιο της η εφημερίδα.

  "Ο Τσίπρας υπέβαλε την χώρα σε δραστική θεραπεία, για την οποία τώρα κλήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό. Σταθεροποίησε τη χώρα, αλλά οι εξοργισμένοι ψηφοφόροι δεν πήγαν στους δεξιούς λαϊκιστές, αλλά στους συντηρητικούς από τα παλιά. Η δεξιο-φασιστική Χρυσή Αυγή, που είχε επωφεληθεί από την κρίση, συρρικνώθηκε και πάλι σε ένα νάνο", προσθέτει.

  Σύμφωνα με την Kronen Zeitung, "ο Τσίπρας παραμένει με τον ΣΥΡΙΖΑ του ως δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο πολιτικό παιχνίδι και μπορεί να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι και ο μεγάλος Τσόρτσιλ είχε καταψηφιστεί όταν μόλις είχε κερδίσει τον πόλεμο".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ