Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 22:24

  Fed: Ανοικτό το "παράθυρο" για μείωση επιτοκίων στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής

  Fed: Ανοικτό το "παράθυρο" για μείωση επιτοκίων στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένη, εάν χρειαστεί, να μειώσει τα επιτόκιά της προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το β' τρίμηνο του 2019.

  "Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν συγκράτηση της αύξησης του ΑΕΠ - παρά την ανάκαμψη της κατανάλωσης - καθώς οι καθαρές εισροές από τις εξαγωγές και τα αποθέματα αντιστρέφονται και η ώθηση από τις επιχειρηματικές επενδύσεις μειώνεται περαιτέρω", δήλωσε η Fed στην εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής της προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

  Η έκθεση επαναλαμβάνει τη διατύπωση της δήλωσης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία οι αξιωματούχοι της Fed θα παρακολουθούσαν προσεκτικά τα δεδομένα και "θα ενεργούσαν κατάλληλα για τη διατήρηση της επέκτασης" της αμερικανικής οικονομίας.

  Η έκθεση ολοκληρώθηκε πριν από την ανακοίνωση των δεδομένων του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, όπου οι εργοδότες δήλωσαν πρόσθεση 224.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο, ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με τα απογοητευτικά στοιχεία τον Μάιο.

  Η έκθεση αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2% της Fed,  ωστόσο συμπληρώνει ότι αυτό αντανακλά πρόσκαιρες πιέσεις των αρχών του έτους.

  Οι υποστηρικτές μιας περικοπής των επιτοκίων χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός είναι ασθενής, προκειμένου να πείσουν για μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

  Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης μια σημαντική εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και μεταποίησης από το 2017.

  "Οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου φαίνεται να έχουν μειώσει τις εμπορικές ροές σε κάποιο βαθμό, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική ενδεχομένως επιβαρύνουν τις επενδύσεις", δηλώνει η Fed.

  Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι νέοι δασμοί που επιβλήθηκαν μείωσαν τις εισαγωγές των ΗΠΑ κατά περίπου 70 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, στην έκθεση σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι δασμοί είχαν πιθανότατα "ουσιαστικό αλλά μεσαίου μεγέθους" άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες εμπορικές ροές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ