Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 17:08

  Πώς η Lagarde μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

  Πώς η Lagarde μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Christine Lagarde θα ενισχύσει το προφίλ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθιστώντας την ένα πιο πολιτικά αντιληπτό θεσμικό όργανο, που περνάει το μήνυμά της απευθείας στον λαό. Ωστόσο, οι καινοτόμες πολιτικές, σήμα κατατεθέν του προκάτοχού της, ίσως είναι κάτι που θα ατονίσει.

  Σε αντάλλαγμα, η Lagarde μπορεί να χρησιμοποιήσει τις σημαντικές διπλωματικές ικανότητές της για να πείσει τη Γερμανία να συμβάλει στην μείωση της επιβράδυνσης της ζώνης του ευρώ, αυξάνοντας τα επίπεδα των δαπανών της, κάτι στο οποίο απέτυχε ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.

  Αντιμετωπίζοντας μια παρατεταμένη κρίση, ο Draghi και η ομάδα των ιδιαίτερα καταρτισμένων συνεργατων του επινόησαν ουσιαστικά το μεγαλύτερο πείραμα στον τομέα της μη συμβατικής πολιτικής παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανεπαρκής ανάπτυξη υποδεικνύει ότι η πορεία τόνωσης πρέπει να επιδιωχθεί, ακόμη και τώρα που τα υπάρχοντα εργαλεία φτάνουν στα όριά τους.

  Με λίγη κατάρτιση ή εμπειρία στη νομισματική πολιτική, η Lagarde, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, θα είναι κάτι σαν διαιτητής και όχι ο διαμορφωτής καινοτόμων πολιτικών που χρειάζεται σήμερα, επιβαρύνοντας περισσότερο τον Philip Lane, τον νέο επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, αλλά και το προσωπικό της τράπεζας, με αυτό το κομμάτι.

  "Το ερώτημα είναι εάν το brain drain νομισματικών πολιτικών με τις αναχωρήσεις του (πρώην επικεφαλής οικονομολόγου) Peter Praet, του (πρώην αντιπροέδρου) Vitor Constancio και του Mario Draghi, θα εξισορροπιστεί, ή αν ο Philip Lane μπορεί σύντομα να είναι ο τελευταίος ρεαλιστής νομισματικός οικονομολόγος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ", δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

  Τα χαρακτηριστικά του Draghi

  Ο Draghi, οικονομολόγος με Ph.D., ο οποίος έκανε διατριβή στο ΜΙΤ, σχετικά με την οικονομική θεωρία και την εφαρμογή της, υπήρξε αντίθετα ο επικεφαλής εγκέφαλος της ΕΚΤ, περιβάλλοντας τον εαυτό του με κάποια από τα καλύτερα μυαλά της Ευρωζώνης, παίρνοντας εν τέλει της μεγάλες αποφάσεις ο ίδιος.

  Στην ομιλία του για το 2012 που υποσχέθηκε να κάνει "οτιδήποτε χρειάζεται" για να σώσει το ευρώ -πιστεύεται ευρέως ότι κράτησε ενωμένη την Ευρωζώνη στη διάρκεια των πιο δύσκολων ημερών της κρίσης του χρέους- ο Draghi ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία, αναγκάζοντας ένα Διοικητικό Συμβούλιο, που αγνοούσε την κατάσταση και τους τρόπους λύσης του προβλήματος, να τον ακολουθήσει και να ευθυγραμμιστεί με αυτόν.

  Πράγματι, οι συνάδελφοί του λένε ότι πολλές από τις μεγάλες αποφάσεις της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων και των επεκτάσεων των αγορών ομολόγων, προωθήθηκαν από τον Draghi, ενώ οι πολιτικές συναντήσεις απλώς ξεσκόνιζαν λεπτομέρειες αλλά δεν καθόριζαν την κατεύθυνση των αποφάσεων.

  Ακόμη και τον περασμένο μήνα, όταν ο Draghi έβαζε σταθερά την χαλάρωση πολιτικών στο τραπέζι, έπιασε πολλούς από τους συναδέλφους του κοιμώμενους και πιθανώς έδεσε τα χέρια της Lagarde για μεγάλο μέρος του πρώτου της έτους στην ΕΚΤ.

  Τι αναμένεται να φέρει η Lagarde

  Όμως η Lagarde, διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, μπορεί να παίξει περισσότερο το ρόλο του ακροατή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο στη διαμόρφωση πολιτικής και στη βελτίωση της πολυμορφίας των απόψεων.

  "Ο Mario Draghi ήταν πολύ κοντά στις αγορές και τις άκουγε ίσως πάρα πολύ", δήλωσε ένας πολιτικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομάσει. "Δεν αναμένεται να κάνει το ίδιο και η Lagarde. Ακούει περισσότερο τους εμπειρογνώμονες".

  Η ακρόαση και η συμμετοχή στην πολιτική μπορεί να είναι η δύναμη της Lagarde.

  Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι το οπλοστάσιο πολιτικής της ΕΚΤ εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό και ο μεγαλύτερος μοχλός είναι τώρα η δημοσιονομική πολιτική, που ελέγχεται από τις πρωτεύουσες 19 χωρών της ζώνης του ευρώ και όχι από την ΕΚΤ.

  "Η ελπίδα είναι ότι μπορεί να συμβάλει, με τον δικό της τρόπο, στη στροφή προς μια πιο προορατική δημοσιονομική πολιτική στο Βερολίνο", δήλωσε ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management.

  Η Γερμανία, εμμονική με τα πλεονάσματα προϋπολογισμού και την εξόφληση του χρέους, είναι απρόθυμη να ξοδέψει περισσότερα και η μεγαλύτερη αποτυχία του Draghi μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν το γεγονός πως δεν έπεισε τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να χρησιμοποιήσει το, επιπέδου ρεκόρ, χαμηλό κόστος δανεισμού για να επενδύσει περισσότερο.

  Η Lagarde, ένθερμος χρήστης του Twitter και συνήγορος της απλούστευσης των μηνυμάτων πολιτικής που μπορούν να ακολουθήσουν και οι απλοί άνθρωποι, αναμένεται επίσης να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μιλάει η ΕΚΤ.

  Αυτό μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, όπως τόνισε πρόσφατα ο ίδιος ο Draghi.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων