Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 15:44

  Πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

  Πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την τάση για χαμηλότερα επιτόκια που παρατηρείται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Inan Demir, του ομίλου Nomura.

  Η μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με την εκτίμηση, δεν θα υπερβαίνει τις 100 μονάδες βάσης, διότι μια τέτοια κίνηση πιθανόν να οδηγήσει στην επανεμφάνιση της πληθωριστικής πίεσης από το Νοέμβριο, δήλωσε ο Demir.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης στο 24% τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μία κίνηση αντιμετώπισης της πτώσης της αξίας της λίρας, που απειλούσε με μια πλήρη οικονομική κρίση. Έχει διατηρήσει τα ποσοστά σταθερά από τότε.

  ρος νομισματικές πολιτικές που στηρίζουν τα χαμηλότερα επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες

  "Η περίοδος αυτή συμπίπτει με νομισματικές πολιτικές που στηρίζουν τα χμαηλότερα επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες και με τις βελτιωμένες αντιλήψεις της αγοράς για τα γεωπολιτικά προβλήματα της Τουρκίας", δήλωσε ο Demir και συμπλήρωσε "έχουμε τις αμφιβολίες μας για το τελευταίο, αλλά ο αποπληθωρισμός και οι ευκολότερες παγκόσμιες νομισματικές συνθήκες θα ανοίξουν το δρόμο για μια μείωση του επιτοκίου".

  Η μείωση των επιτοκίων πιθανότατα να σημειωθεί παρά την αύξηση των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που ορίζει ο δημόσιος τομέας στις αρχές του τρέχοντος μήνα, δήλωσε ο Demir. Σε συνδυασμό με τον τερματισμό κάποιων προσωρινών φορολογικών περικοπών για τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα και τα λευκά είδη, ο πληθωρισμός μπορεί να ανέβει κατά 1,5% ετησίως τον Ιούλιο, προτού επιβραδύνει και πάλι.

  Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία υποχώρησε στο 15,7% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο, από 18,7% τον Μάιο, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Αυτό σε σύγκριση με μια κυβερνητική εκτίμηση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 15,9% για το τέλος του τρέχοντος έτους.

  "Αν και οι διορθωμένες αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να οδηγήσουν τον πληθωρισμό τον Ιούλιο υψηλότερα, το δυνατό "base effect" θα οδηγήσει πιθανώς σε σαφώς χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ Αυγούστου - Οκτωβρίου", δήλωσε ο Demir.

  Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαγιάκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ΔΤΚ μπορεί να επιβραδυνθεί σε μονοψήφια στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο.

  Η κεντρική τράπεζα παίρνει βοήθεια επίσης και από την προφανή παραμονή σε πολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την αγορά από των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, κάτι που βοήθησε τη λίρα να αντιστρέψει τις πρόσφατες απώλειες.

  Ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, δήλωσε ότι ο Donald Trump του είπε πως η Άγκυρα δεν θα αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις που ζητούν άλλοι αξιωματούχοι και πολιτικοί των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει σχετικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων