Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 14:20

  Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Νταβίντ Σασόλι

  Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Νταβίντ Σασόλι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:18

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε πρόεδρό του τον σοσιαλιστή Νταβίντ Σασόλι για θητεία δυόμισι ετών.

  Ο Σασόλι, 63 ετών, εξελέγη έπειτα από δύο γύρους από τους ευρωβουλευτές κατά την πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

  Ο Σασόλι, πρώην δημοσιογράφος από την Φλωρεντία, είναι ευρωβουλευτής από το 2009.

  Χωρίς νικητή ο πρώτος γύρος

  Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο του ΕΚ είχε ολοκληρωθεί χωρίς νικητή, με τους ίδιους υποψηφίους να συμμετέχουν και στο δεύτερο γύρο.

  Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας διαμορφώθηκαν ως εξής:
   

  Ψήφισαν:

  735

  Λευκές και άκυρες ψήφοι:

  73

  Έγκυρες ψήφοι:

  662

  Απόλυτη πλειοψηφία επί των εγκύρων:

  332

  Αποτέλεσμα:

  δεν αναδείχθηκε νικητής

  Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

  133

  Sira REGO (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ισπανία)

  42

  David-Maria SASSOLI (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

  325

  Jan ZAHRADIL (Συντηρητικοί, Τσεχία)

  162

   

  Κανόνες της ψηφοφορίας

  Κατά το Άρθρο 15, υποψηφιότητες για την προεδρία του Κοινοβουλίου μπορούν να υποβληθούν είτε από τις πολιτικές ομάδες είτε από το 1/20 των μελών του, δηλ. 38 ευρωβουλευτές (το "χαμηλό ελάχιστο όριο" όπως αυτό ορίστηκε στον αναθεωρημένο Κανονισμό). Η ψηφοφορία διεξάγεται με μυστική ψήφο με κάλπη. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλ. 50% συν μία (Άρθρο 16).

  Αν δεν εκλεγεί κάποιος από τους υποψηφίους κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται δεύτερος γύρος με τους ίδιους ή άλλους υποψηφίους αλλά με τους ίδιους κανόνες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και για τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί κανείς κατά τον τρίτο γύρο, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους σε αυτό το γύρο προτείνονται για τον τέταρτο γύρο, όπου όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει.

  "Πρέπει να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία ενοποίησης"

  Στο σύντομο διάγγελμά του προς την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές της 9ης νομοθετικής περιόδου για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και υπογράμμισε τις προτεραιότητες που το Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιδιώξει τα προσεχή χρόνια. "Βρισκόμαστε εν μέσω μνημειωδών μεταβολών: η απασχόληση των νέων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακές εξελίξεις και νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή, για να αναφέρω μόνο μερικές από αυτές, χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος" προέταξε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

  Επίσης, μίλησε για την ανάγκη ενοποίησης της ΕΕ. "Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας" σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 30 Μαΐου 1956. Διατελεί ευρωβουλευτής για την Ιταλία από το 2009, με το Δημοκρατικό Κόμμα, στα ψηφοδέλτια του οποίου επανεξελέγη στην περιφέρεια της κεντρικής Ιταλίας.

  Οι ψηφοφορίες για την εκλογή των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί, αντίστοιχα.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων