Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 13:46

  Η ρωσική κεντρική τράπεζα σχεδιάζει μείωση βασικού επιτοκίου σε μικρά βήματα

  Η ρωσική κεντρική τράπεζα σχεδιάζει μείωση βασικού επιτοκίου σε μικρά βήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ρωσική κεντρική τράπεζα σκοπεύει να μειώσει το βασικό επιτόκιο μέσω μικρών βημάτων, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο τα κυβερνητικά σχέδια γιοα δαπάνες να ενισχύσουν το ρούβλι, δήλωσε η επικεφαλής Elvira Nabiullina.

  Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης τον περασμένο μήνα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού εν μέσω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης των πληθωριστικών κινδύνων.

  Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση ως προς την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμά τους.

  Κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα εξέτασε το ενδεχόμενο να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο και να το μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά τελικά το μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,50%, δήλωσε η Nabiullina.

  Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η κεντρική τράπεζα, η οποία θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 4%, σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον κύκλο της οικονομικής χαλάρωσης μέχρι τα μέσα του 2020, δήλωσε η Nabiullina.

  Η νομισματική πολιτική της Ρωσίας θα καταστεί ουδέτερη όταν το βασικό επιτόκιο φτάσει στο 6% - 7%, πρόσθεσε.

  Οι προσδοκίες για περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων αύξησαν τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα, γνωστά ως OFZ, το τρέχον έτος. Οι μειώσεις των επιτοκίων οδηγούν σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες αντιστρόφως στείλουν τις τιμές τους υψηλότερα.

  Η Nabiullina ανέφερε ότι οι εισροές ξένων κεφαλαίων σε κρατικά ομόλογα, δεν προκάλεσαν "υπερθέρμανση" της αγοράς, ενώ η μεταβλητότητα στις κεφαλαιακές ροές δεν αποτελεί κίνδυνο εξαιτίας του χαμηλού δημόσιου χρέους της Ρωσίας. Το χρέος της Ρωσίας ανέρχεται σήμερα σε λιγότερο από 15% του ΑΕΠ.

  Στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε στο σενάριο κινδύνου της την πιθανότητα μείωσης των τιμών πετρελαίου, των βασικών εξαγωγών της Ρωσίας, σε μόλις 20 δολάρια το βαρέλι.

  Προσπαθώντας να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο και να υποστηρίξει την τιμή του αργού, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το Μάρτιο του 2020 την Τρίτη.

  "Ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η μείωση στις τιμές του πετρελαίου είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας", είπε, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο ήταν απίθανο.

  Ερωτηθείς για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, που τροφοδοτεί ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εδώ και μήνες και κλονίζει τα αναδυόμενα νομίσματα της αγοράς, η Nabiullina δήλωσε ότι δεν περιμένει να επιλυθεί σύντομα η διαφορά.

  Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει κλείσει δεκάδες εμπορικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια ως μέρος ενός προγράμματος για τον καθαρισμό του τραπεζικού τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της βιωσιμότητάς του.

  Οι ρωσικές τράπεζες πρόκειται, αν όλα πάνε καλά, να δημοσιεύσουν υψηλότερο καθαρό κέρδος φέτος από τα 1,3 τρισ. ρούβλια (20,6 δισ. δολάρια) που σημείωσαν το 2018, δήλωσε η Nabiullina.

  "Έχουμε λύσει σε μεγάλο βαθμό το θέμα της νομιμοποίησης παράνομων εισοδημάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Τώρα όμως πρέπει να είμαστε διαρκώς προσεκτικοί για να μην επανέλθει αυτή η ενέργεια".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ