Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 15:36

  Μόσχα προς Τεχεράνη: Σεβαστείτε τους όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της ΙΑΕΑ

  Μόσχα προς Τεχεράνη: Σεβαστείτε τους όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της ΙΑΕΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την πυρηνική συμφωνία και να τηρήσει τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

  "Καλούμε τους Ιρανούς συναδέλφους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σε καμία περίπτωση να μην επιδοθούν σε συναισθηματισμούς, να τηρήσουν τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της ΙΑΕΑ και τους όρους του πρόσθετου πρωτοκόλλου που επισυνάπτεται στην συμφωνία", δήλωσε ο Λαβρόφ, όταν του ετέθη το ζήτημα ότι το Ιράν υπερέβη το επίπεδο των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι τα 300 κιλά.

  Παράλληλα ο Λαβρόφ κάλεσε και τους ευρωπαίους εταίρους "να υλοποιήσουν παρόλα αυτά τις υποσχέσεις τους, να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο μηχανισμός που οι ίδιοι δημιούργησαν (των οικονομικών συναλλαγών INSTEX) να γίνει πράγματι αποτελεσματικός ώστε να διασφαλίζει τα δικαιώματα εκείνα που έχει το Ιράν και τα οποία απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον τομέα των εμπορικο-οικονομικών σχέσεων". "Χωρίς αυτό", είπε ο Λαβρόφ, "θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας εμπεριστατωμένος και αποτελεσματικός διάλογος για την εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ)".

  Η Ρωσία, διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, θα πράξει το παν ώστε "να διατηρηθεί αυτή η σημαντική συμφωνία, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την διευθέτηση της συγκεκριμένης κατάστασης γύρω από το Ιράν, αλλά και για την εδραίωση του καθεστώτος που αφορά την μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ