Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 11:20

  Ο Ντράγκι είπε "όχι" για την Κομισιόν...

  Ο Ντράγκι είπε "όχι" για την Κομισιόν...
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Παράδοξα πράγματα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες όπου συζητούνται και... απορρίπτονται, τις περισσότερες φορές με την χρήση "βέτο", οι προτάσεις για τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις βασικές θέσεις εξουσίας στην Ε.Ε. και το Eurogroup.

  H σθεναρή απόρριψη του Ολλανδού Τίμερμανς από τους ανατολικο-ευρωπαίους έχει μπλοκάρει τις αρχικές προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι Γάλλοι και Γερμανοί στην Οσάκα. Η Σύνοδος Κορυφής έχει ξεπεράσει πλέον σε διάρκεια ακόμα και εκείνη του 2015 που συζητήθηκε και αποφεύχθηκε τελικά το Grexit. Αλλά ακόμα αποτέλεσμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

  Πληροφορίες που διέρρευσαν τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι μία από τις πλέον ρηξικέλευθες προτάσεις ήταν να ζητηθεί από τον Ντράγκι να σκεφτεί το ενδεχόμενο να μετακομίσει από την Φρανκφούρτη στις Βρυξέλλες και να αναλάβει την Κομισιόν. Κύκλοι γύρω από τον κ. Ντράγκι άφησαν να γίνει γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε πως τον τιμά η πρόταση αλλά δεν μπορεί να δεχτεί... Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι πρόκειται να κάνει μετά την αποχώρησή του στα τέλη Οκτώβρη από την Φρανκφούρτη. 

  Στο αδιέξοδο της συζήτησης των τελευταίων ωρών επανήλθε από κάποιους το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Μέρκελ να αφήσει το Βερολίνο και να εγκατασταθεί στην Κομισιόν, αλλά και από εκεί η απάντηση ήταν απορριπτική... 

  Ενδεικτικό της αδιέξοδης πίεσης που έχει φτάσει σε οριακό σημείο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το γεγονός ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος, εμφανίσθηκε να ζητά την ανανέωση της θητείας του Γιουνκέρ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ως προς αυτό θεσμικά κωλύματα. Και από την πλευρά αυτή όμως ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει "κουρασμένος” και απρόθυμος έστω και να συζητήσει κάτι τέτοιο. 

  Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η προεδρία της Κομισιόν, είναι και η προεδρία της ΕΚΤ. 

  Η συζήτηση μέχρι στιγμής – κατά συνήθεια – αντιμετωπίζει την πλήρωση των θέσεων αυτών, όπως άλλωστε και τις θέσεις του "Υπ. Εξωτερικών”, του επικεφαλής του Eurogroup, αλλά και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ως μια συμφωνία πακέτο, εξ' ου και οι καραμπόλες μεταξύ των προσώπων από τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης.

  Η "μέθοδος" αυτή όμως δεν φαίνεται προς το παρόν να μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό και κυρίως εξ αιτίας του γεγονότος ότι η θέση του προέδρου της ΕΚΤ είναι κάτι ιδιαίτερο, επιχειρείται να δρομολογηθεί μία συμφωνία η οποία θα αφήσει την απόφαση για την ΕΚΤ εκτός, σαν μία αυτόνομη απόφαση. Όλα είναι στο τραπέζι. Αλλά προς το παρόν η συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα... 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων