Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 13:56

  ΕΕ: Το κλίμα στο επίκεντρο της φινλανδικής Προεδρίας

  ΕΕ: Το κλίμα στο επίκεντρο της φινλανδικής Προεδρίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των "28" σε ό,τι αφορά τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας (μηδενικές εκπομπές άνθρακα) μέχρι το 2050 βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος της φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα.

  Η καινούργια κυβέρνηση της Φιναλνδίας, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Προεδρίας, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων και μία απο τις πρώτες κινήσεις της ήταν να υιοθετήσει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο εθνικό στόχο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το 2035. Επιπλέον, σε θέσεις-κλειδιά, όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών και Εσωτερικών πήγαν στα χέρια των Πρασίνων.

  Η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Κρίστα Μικόνεν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της "έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει τις φινλανδικές και κοινοτικές πολιτικές για το κλίμα". Η ΕΕ "πρέπει να είναι πρωτοπόρος" στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε.

  Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής Ιουνίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, εξαιτίας της αντίθεσης τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία), οι οποίες επικαλέστηκαν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της μετάβασης.

  Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια αποστολής στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Άντι Ρίνε, αναφέρθηκε εκτενώς στην υιοθέτηση στόχων για το κλίμα, τονίζοντας ότι "οφείλουμε να πείσουμε όλους να δεσμευθούν στον στόχο του 2050". Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως οι τρεις χώρες που δεν δέχθηκαν τον στόχο "θα το πράξουν στο κοντινό μέλλον", επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να "βρει τον τρόπο" να καταλήξει σε συμφωνία.

  Σε μία συμβολική κίνηση όσον αφορά τις προθέσεις της φινλανδικής κυβέρνησης για το κλίμα, η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές των αεροπορικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα αντισταθμιστούν με τη χρηματοδότηση σχεδίων που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα προωθούν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ποσό που χρησιμοποιείται για τον συμψηφισμό των εκπομπών θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατευθύνει τα κεφάλαια που προορίζονταν αρχικά για τα δώρα της Προεδρίας στην αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. "Οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν παντού. Ένας από τους στόχους μας για την οργάνωση των συνεδριάσεων της Προεδρίας ήταν η μείωση του συνολικού αριθμού αεροπορικών ταξιδιών. Όταν οι πτήσεις είναι απαραίτητες, θα αντισταθμίσουμε τις εκπομπές με τρόπο που θα έχει πραγματικό και μόνιμο αποτέλεσμα και θα προωθήσει βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους", υπογράμμισε η κ. Μικόνεν.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ