Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 10:58

  Διαφωνούν για τον διάδοχο του Γιούνκερ, αλλά "υπάρχει" διάδοχος για τον Ντράγκι

  Διαφωνούν για τον διάδοχο του Γιούνκερ, αλλά "υπάρχει" διάδοχος για τον Ντράγκι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να δώσει τη θέση του στον διάδοχό του την 1η Νοεμβρίου. Όμως η θέση αυτή πρέπει να έχει αποφασισθεί από ποιον θα "καλυφθεί” σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση για τον άνθρωπο που θα καλύψει την θέση του προέδρου της Κομισιόν μέσα στον Ιούλιο.

  Πρόκειται για τις δύο θέσεις-"κλειδιά” από τις οποίες είναι πολύ πιθανό να καθοριστεί η "επόμενη μέρα” για το Ευρώ και την Ε.Ε. καθώς το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για λάθος επιλογές στην Ευρώπη.

  Στις Βρυξέλλες το κλασσικό... αδιέξοδο επικρατεί προς το παρόν πριν από τις τελικές επιλογές για τον πρόεδρο της Κομισιόν, επιλογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν το αργότερο στις 15 Ιουλίου. 

  Το πρόβλημα για τη Γερμανία η οποία "θεσμικά” θα έπρεπε να δικαιούται τουλάχιστον τη μία από τις δύο θέσεις, είτε αυτή της Κομισιόν είτε αυτή του προέδρου της ΕΚΤ, είναι ότι "πάσχει” από υποψήφιους με αδιαμφισβήτητα αναγνωρισμένη ικανότητα να καλύψουν τις θέσεις αυτές σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία. 

  Ο κ. Βέμπερ υποψήφιος, για την Κομισιόν, όσο και ο κ. Βάϊντμαν για την ΕΚΤ θεωρούνται, λιγότερο "πολιτικοί” από όσο οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες εντός και εκτός Ευρωζώνης θα απαιτούσαν στην τρέχουσα συγκυρία. 

  Και αν για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν κάποια περιθώρια θα μπορούσαν να βρεθούν για έναν συμβιβασμό μεταξύ των τριών κυρίως μεγάλων κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, ήτοι Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλιστών – Φιλελεύθερων και ίσως των Πρασίνων, για τη θέση του Προέδρου της ΕΚΤ τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Και αυτό γιατί ο κ. Βάϊντμαν πέραν των άλλων έχει σταθερά  σταθεί απέναντι σε όλες τις κινήσεις του Ντράγκι, αυτές που τον έχουν αναδείξει ως τον "σωτήρα” του ευρωσυστήματος και του ευρώ ιδιαίτερα την κρίσιμη τριετία 2012 – 2014. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στο Capital.gr ο κ. Ντράγκι έχει ήδη τον "εκλεκτό” του. 

  Πρόκειται για τον γνωστό στην Ελλάδα Ολι Ρεν, τον Φινλανδό που σαν υπουργός Οικονομικών από το Eurogroup χειρίσθηκε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη φάση των μνημονιακών συμβάσεων και ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας. 

  Είναι επαρκώς "πολιτικός”, αλλά και "κεντρικός τραπεζίτης”, καθώς εμφανίζεται να αντιλαμβάνεται – με την ίδια λογική του Ντράγκι – τη σοβαρότητα του προβλήματος του ρόλου της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ,  σε μια περίοδο που, όπως πρόσφατα επανέλαβε ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, ίσως χρειασθεί και πάλι να ενεργήσει η ΕΚΤ όπως το 2012 – 2014.    

  Πέραν αυτού, όμως, τα ίδια χαρακτηριστικά και μάλιστα με μεγαλύτερη πείρα και "εθνική” ισχύ έχουν τόσο ο νυν κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Βιλερουά Ντε Γκαλώ, ή ο επίσης Γάλλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ. Και οι δύο όμως έχουν το μειονέκτημα ότι είναι Γάλλοι. Και ήδη ένας Γάλλος, ο κ. Τρισέ έχει θητεύσει στην προεδρία της ΕΚΤ. 

  Για την θέση στην Φρανκφούρτη ακούγεται με καλές προϋποθέσεις και ο παλιός τραπεζίτης ο επίσης Φινλανδός κ. Έρκκι Λικάνεν, αλλά τον συνοδεύει η επιφύλαξη ότι είναι ήδη αρκετά μεγάλος (69 ετών) για μία οκταετή θητεία στην ΕΚΤ. 

  Για τον λόγο αυτό άλλωστε ακούγεται και πάλι το όνομα του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη του κ. Κλάας Κνοτ, μόλις 52 ετών, (όπως και ο Ολι Ρέν), στον οποίο θα συμφωνούσαν τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Γερμανοί, αν δεν υπήρχε το γεγονός ότι και ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν επίσης Ολλανδός...

  Για την κ. Κριστίν Λαγκάρντ κάποιες φωνές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα ήταν μία καλή επιλογή – και η πρώτη γυναίκα σ' αυτή την θέση – αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ λέγεται ότι έχει "εχθρούς” μέσα στην Γαλλία. 

  Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι η πλέον κρίσιμη απόφαση καθώς η ΕΚΤ μαζί με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν μπροστά τους μία χωρίς προηγούμενο "νέα” και "δύσκολη” κατάσταση. 

  Όπως παραδέχεται στο τελευταίο δελτίο της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι κεντρικές τράπεζες μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει ή έστω συναντούν πολύ μεγάλη δυσκολία, στο να επαναφέρουν την νομισματική τους πολιτική σε φυσιολογικά επίπεδα. 

  Η διαχείριση αυτής της "δυσκολίας” σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών και εμπορικών συγκρούσεων καθιστά την δουλειά και τις ευθύνες του διαδόχου του κ. Ντράγκι εξαιρετικά επικίνδυνη. 

  Και σε κάθε περίπτωση η "κατανόηση” μεταξύ των ανθρώπων που θα βρίσκονται στην προεδρία της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα είναι προϋπόθεση καθοριστική για την "επόμενη ημέρα” της Ευρωζώνης και του Ευρώ. Για τον λόγο αυτό, όπως λένε τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες, το "αδιέξοδο” που αυτή την φορά έχει εμφανισθεί στο τραπέζι για την επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν, δεν είναι το "κλασσικό” αδιέξοδο λίγο πριν κλείσουν οι συμφωνίες. Είναι ένα "αδιέξοδο” με πραγματική δυσκολία να ξεπερασθεί...    
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ