Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 21:00

  Fed: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, ανοικτό "παράθυρο" για μείωση

  Fed: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, ανοικτό "παράθυρο" για μείωση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.53

  Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερό το βασικό επιτόκιο αναφοράς την Τετάρτη, άφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων τους επόμενους μήνες εάν αποδυναμωθεί η οικονομική προοπτική.

  Από την ανακοίνωση, λείπει η λέξη "υπομονετική" (patient) όσον αφορά τη στάση της αρμόδιας επιτροπής της Fed έναντι της πορείας των επιτοκίων, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές, υποδεικνύει τάση προς μείωση επιτοκίων.

  Ενώ η επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένει ότι η αναπτυξιακή επέκταση της οικονομίας θα συνεχιστεί, "οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές έχουν αυξηθεί", αναφέρεται στη δήλωσή της. "Υπό το πρίσμα αυτών των αβεβαιοτήτων και των χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων, η επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργήσει όπως αρμόζει για τη διατήρηση της επέκτασης".

  Εννέα από τα 10 μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) επιτοκίων ψήφισαν τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,5%. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, διαφώνησε, θεωρώντας αναγκαία τη μείωση του επιτοκίου, στην πρώτη διαφωνία εντός της επιτροπής από την ανάληψη της ηγεσίας της Fed από τον πρόεδρο Jerome Powell, τον Φεβρουάριο του 2018.

  Οι προβλέψεις για τα επιτόκια που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οκτώ από 17 αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς εντός του 2019, ενώ επτά από αυτούς προβλέπουν δύο μειώσεις, η κάθε μία της τάξης του 0,25%. Μόνον ένας αξιωματούχος προέβλεψε ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

  Η πλειοψηφία προέβλεψε ότι το επιτόκιο αναφοράς θα βρίσκεται κάτω από τα σημερινά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2020.

  Οι προβολές για το μέλλον της πορείας των επιτοκίων υπογραμμίζουν δύο διαφορετικά αποτελέσματα για την οικονομία που προέκυψαν λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με μια προβολή, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα πάρουν τροπή η οποία δεν θα προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και του επενδυτικού κλίματος, επιτρέποντας στην Fed να διατηρεί σταθερά τα ποσοστά.

  Με βάση το δεύτερο outlook, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και η εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα οδηγήσουν σε εντονότερη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, δικαιολογώντας τη μείωση των επιτοκίων από πλευράς Fed.

  Οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές φέτος, ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά προβλέπουν μια πρώτη περικοπή στην επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Fed στις 30-31 Ιουλίου.

  Οι αξιωματούχοι της Fed υποβάθμισαν σε γενικές γραμμές την προγενέστερη θέση τους ότι το βασικό επιτόκιο σήμερα έχει γενικά ουδέτερη επίδραση, δηλαδή ούτε επιβραδύνει, ούτε και ενισχύει την οικονομία, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα σημερινά επιτόκια παρέχουν λιγότερη της αναγκαίας στήριξη στην οικονομία σε σχέση με ό,τι θεωρείτο έως σήμερα. Μια οριακή πλειοψηφία εκτιμά πλέον ότι ο ουδέτερος συντελεστής είναι περίπου στο 2,5%, ενώ τον Μάρτιο, η μέση προβολή για το "ουδέτερο επιτόκιο" τοποθετείτο στο 2,75%.

  Αναλλοίωτες διατηρήθηκαν οι προβλέψεις της Fed για την οικονομική ανάπτυξη κατά τα επόμενα 2½ χρόνια. Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό, αποκλείοντας τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, είναι ότι στο τέλος του έτους θα φτάσει το 1,8%, έναντι της εκτίμησης, τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 2%, που αποτελούσε και τον στόχο της Fed. Η FOMC δεν αναμένει ο πληθωρισμός να φτάσει στον στόχο μέχρι το 2021.

  Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος περίπου στο 2% από 3% πέρυσι και τα πρόσφατα στοιχεία δεν παρέχουν σαφή ένδειξη μεγαλύτερης επιβράδυνσης, εκτός του βιομηχανικού τομέα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων