Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουν-2019 12:00

  Ευρωζώνη: Στα 15,7 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα

  Ευρωζώνη: Στα 15,7 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εξαγωγές της ευρωζώνης υποχώρησαν κατακόρυφα τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως, πιθανότητα λειτούργησαν ως βαρίδι στην ανάπτυξη της ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο.

  Η αύξηση των εξαγωγών οδήγησε την οικονομία της ευρωζώνης στην ισχυρότερη ανάπτυξη της δεκαετίας στη διάρκεια του 2017, αλλά πέρυσι εμφάνισε απότομη επιβράδυνση καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις από το εξωτερικό.

  Η ανάκαμψη των εξαγωγών βοήθησε την οικονομία της ευρωζώνης να ανακτήσει μέρος του χαμένου momentum της στις αρχές του έτους, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει υποχωρήσει.

  Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι οι προσαρμοσμένες εξαγωγές της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,9%.

  Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε στα 15,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από τα 18,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ χωρίς τις προσαρμογές, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 15,7 δισ. ευρώ από τα 17,1 δισ. ευρώ.

  Η μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών στη διάρκεια του Απριλίου, είναι μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης που έχει δει τις εμπορικές ροές να μένουν στάσιμες από το τέλος του περασμένου έτους, πιθανότατα ως αντανάκλαση της αβεβαιότητας για το επίπεδο των δασμών.

  Τα στοιχεία επίσης που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,2% τον Μάιο από το 1,7% τον Απρίλιο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων