Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιουν-2019 22:42

  Ινδία: Αυξάνει τους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ

  Ινδία: Αυξάνει τους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αύξηση των δασμών που επιβάλλει σε 28 προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ προχωρά η Ινδία, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον, πριν από μερικές ημέρες, να άρει βασικά εμπορικά προνόμια που απολάμβανε το Νέο Δελχί.

  Οι νέοι αυξημένοι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα μήλα και τα καρύδια, θα τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που επικαλείται το Reuters.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε το 2018 στο ποσό των 142,1 δισ. δολαρίων, ενώ η Ινδία είναι μακράν ο μεγαλύτερος αγοραστής αμυγδάλων αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής μήλων από τις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 απορρόφησε πάνω από το ήμισυ των αμερικανικών εξαγωγών αμυγδάλων, καταβάλλοντας το ποσό των 543 εκατ. δολαρίων, ενώ ξόδεψε επιπλέον 156 εκατ. δολάρια για την αγορά μήλων από τις ΗΠΑ.

  Η κίνηση του Νέου Δελχί αποτελεί την τελευταία πράξη -προς το παρόν- στο σήριαλ των εμπορικών διενέξεων που ξεκίνησαν το 2017 όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα κατά των χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.

  Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Ιουνίου, ο πρόεδρος Τραμπ έχει άρει τα εμπορικά προνόμια που απολάμβανε στο πλαίσιο του προγράμματος που είναι γνωστό ως Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ) η Ινδία, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος ωφελημένος αυτού του καθεστώτος καθώς επέτρεπε στη χώρα να πραγματοποιεί εξαγωγές στις ΗΠΑ ύψους έως 5,6 δισ. δολάρια χωρίς δασμούς.

  Η Ινδία χαρακτήρισε "ατυχή" την απόφαση Τραμπ και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τα εθνικά της συμφέροντα.

  Το Νέο Δελχί εξάλλου είχε δώσει εντολή τον Ιούνιο του περασμένου έτους να αυξηθούν οι δασμοί σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων που εισάγει από τις ΗΠΑ έως και στο 120%, ως αντίποινα στην άρνηση της Ουάσιγκτον να την απαλλάξει από την αύξηση των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμινίου. Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης καθυστέρησε επανειλημμένα, καθώς οι δύο χώρες είχε ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με τις εμπορικές τους σχέσεις.

  Η αλλαγή στάσης του Νέου Δελχί, όμως, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεών τους σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ