Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 20:48

  Σαν σήμερα πριν 25 χρόνια είπε το "Ναι" η Αυστρία για ένταξη στην ΕΕ

  Σαν σήμερα πριν 25 χρόνια είπε το "Ναι" η Αυστρία για ένταξη στην ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν από ακριβώς 25 χρόνια σαν σήμερα, την 12η Ιουνίου 1994, οι Αυστριακοί πολίτες είχαν απαντήσει με "Ναι", και μάλιστα σε ποσοστό 66,6% και συμμετοχή πάνω από 80%, στο τότε δημοψήφισμα ως προς την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θεωρείται έως σήμερα "ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός" στη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.
   
  Είχαν προηγηθεί δυσκολίες τόσο στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο και στην προετοιμασία του αυστριακού πληθυσμού για την αποδοχή της ένταξης, καθώς ελάχιστους μήνες πριν την ημερομηνία εκείνου του δημοψηφίσματος δεν διαγραφόταν μια θετική έκβασή του.
   
  Σημαντικότερος παράγοντας από εκείνους που οδήγησαν στην απόφαση για μια πλήρη ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ υπήρξε η οικονομία, καθώς δύο τρίτα του εξωτερικού εμπορίου της Αυστρίας διεκπεραιώνονταν με τις τότε δώδεκα χώρες της ΕΕ, της οποίας πολλές αποφάσεις αφορούσαν άμεσα τη χώρα, παρόλο που αυτή δεν ήταν μέλος της.
   
  Μία ιδιαίτερη ημερομηνία για την πορεία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η 3η Μαρτίου 1994, η ημέρα της ολοκλήρωσης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, υπό την Προεδρία την οποία ασκούσε τότε στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994, η Ελλάδα, η οποία είχε φέρει σε θετικό πέρας την τελευταία και αποφασιστική φάση των εξαιρετικά δύσκολων, όπως χαρακτηρίζονταν, ενταξιακών συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
   
  Πριν το αίσιο τέλος, η αυστριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών 'Αλοϊς Μοκ διαπραγματευόταν επί 70 "εξαιρετικά κρίσιμες" ώρες με τους εκπροσώπους της ΕΕ, που είχαν επικεφαλής τους τον Έλληνα τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.
   
  Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ απένειμε μήνες αργότερα σε λαμπρή τελετή στη Βιέννη στον Θεόδωρο Πάγκαλο ανώτατη τιμητική διάκριση της Αυστριακής Δημοκρατίας, σε αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
   
  Ο επόμενος σημαδιακός σταθμός της ενταξιακής πορείας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επίσης καθαρό άρωμα Ελλάδας, καθώς, στις 24 και 25 Ιουνίου του 1994 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 15 (πλέον) χωρών-μελών της Ένωσης, υπέγραφαν, υπό την σκέπη της ελληνικής Προεδρίας, στην Κέρκυρα, τις συμφωνίες ένταξης των τριών νέων χωρών-μελών, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
   
  Τερματικός σταθμός αυτής της ενταξιακής πορείας υπήρξε η επίσημη πλέον ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1 η Ιανουαρίου 1995, ένταξη την οποία σήμερα εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να θεωρούν θετική για την χώρα τους, αλλά και για τους ίδιους προσωπικά, στην πλειονότητα τους οι Αυστριακοί πολίτες, έπειτα από διάφορες διακυμάνσεις, με αρνητικές τοποθετήσεις τους, που είχαν καταγραφεί σε δημοσκοπήσεις στο παρελθόν.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020