Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 15:22

  "Kαμπανάκι" από Λαγκάρντ - Ντράγκι για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου

  "Kαμπανάκι" από Λαγκάρντ - Ντράγκι για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Καμπανάκι" για τις επιπτώσεις από την ύψωση φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο και την επιβολή δασμών έκρουσαν τόσο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

  Τόσο η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, όσο και μια επαπειλούμενη αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες πιθανόν να οξυνθούν και να αποτελέσουν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησαν και οι δύο.

  Μιλώντας στην 8η σύνοδο της ΕΚΤ, αφιερωμένη στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEE), η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι αυτή λαμβάνει χώρα "σε μια στιγμή κατά την οποία η υποστήριξη για τη διεθνή συνεργασία και τις πολυμερείς λύσεις υποχωρεί".

  "Η παγκόσμια ανάπτυξη για περισσότερα από έξι χρόνια έχει χάσει τη δυναμική της και οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θέτουν ή απειλούν να υψώσουν νέα τείχη στο εμπόριο. Κι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας άλλης κατάστασης, η οποία θα μας επηρεάσει όλους σε πιο πλατιά κλίμακα", πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

  "Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις θα δημιουργήσουν ανασχετικές τάσεις για όλους μας, αλλά σίγουρα θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο το μοντέλο ανάπτυξης στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Μοντέλο το οποίο είναι βασισμένο στις ανοικτές οικονομίες και τη διεθνοποίηση", προειδοποίησε.

  Τόσο η κ. Λαγκάρντ, όσο και ο κ. Ντράγκι, τόνισαν ότι η απειλή για αμερικανικούς δασμούς στα προϊόντα από την ΕΕ σημαίνει ότι ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ένωση — Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ρουμανία - θα μπορούσαν να βρεθούν σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση.

  "Το παγκόσμιο εμπόριο αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια τα τελευταία χρόνια, καθώς τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού έχουν πάρει κεφάλι σε σχέση με τα μέτρα φιλελευθεροποίησης", είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, από τη Φρανκφούρτη, όπου διεξάγεται η σύνοδος.

  Σημείωσε ακόμη - και εκείνος - ότι το μοντέλο ανάπτυξης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτο στις εξελίξεις τόσο στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, όσο και γενικότερα σε εκείνο των διεθνών οικονομικών συνθηκών. "Για ορισμένες χώρες, οι εξαγωγές αυτοκινήτων αγγίζουν το 30% του συνόλου των εξαγωγών τους", πρόσθεσε.

  Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ωστόσο δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη την απειλή του.

  "Η βασική πρόκληση μακροπρόθεσμα είναι να κινηθούμε προς ένα μοντέλο πιο ισόρροπης ανάπτυξης και χρηματοδότησης, που να βασίζεται περισσότερο στην καινοτομία εντός των ίδιων των χωρών και σε υψηλότερες δαπάνες για επενδύσεις σε σχέση με σήμερα", κατέληξε ο Μ. Ντράγκι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων