Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Ιουν-2019 08:36

  Καταρρέει λόγω Brexit ένας από τους μεγαλύτερους fund managers του City

  Καταρρέει λόγω Brexit ένας από τους μεγαλύτερους fund managers του City
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Μοιάζει σαν εφιάλτης για το City. Ένας από αυτούς που η αγορά αποκαλούσε "θρύλους" του επενδυτικού κόσμου, ο Neil Woodford, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε αδυναμία να πληρώσει πελάτες του (επενδυτές) στο μεγαλύτερο από τα equity funds του ομίλου του, που ζήτησαν να ρευστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Μεταξύ αυτών και ένας του οποίου η επένδυση στο fund του κ. Woodford κάλυπτε το 40% των assets...

  Η είδηση που διέσχισε την αγορά του City σε χρόνο μηδέν έκανε πολλούς να τρομάξουν, καθώς ο Woodford ήταν αναμφισβήτητα για δεκαετίες ένας από τους διαχειριστές κεφαλαίων με τη μεγαλύτερη εκτίμηση, λόγω των σταθερά υψηλών αποδόσεων των κεφαλαίων που διαχειριζόταν. Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται μετά το 2016, αλλά και πάλι οι δεξιοτεχνικές κινήσεις του και η συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών funds του ομίλου του επέτρεψαν να αποφύγει οποιαδήποτε επιφύλαξη απέναντι στις ικανότητές του.

  Μέχρι τη στιγμή που στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας "ακούστηκε" ότι ένας από τους επενδυτές του ζήτησε τη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου του και ο Woodford δήλωσε αδυναμία, "παγώνοντας" ταυτόχρονα όλες τις εντολές για ανάλογες ρευστοποιήσεις, που στο μεταξύ άρχισαν να καταφθάνουν με αυξανόμενη ταχύτητα.

  Η κατάσταση πολύ γρήγορα θύμιζε μέρες του Σεπτεμβρίου του 2008, καθώς όλοι προσπαθούσαν να "ενημερώσουν" την αγορά ότι δεν έχουν καμία σχέση, ούτε προβλήματα που να σχετίζονται με το εν λόγω fund.

  Οι αιτίες της αδυναμίας του fund να ανταποκριθεί στους επενδυτές του δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, καθώς οι προσπάθειες όλων στρέφονται αφενός στο να περιοριστούν οι όποιες "συνδέσεις" και αφετέρου στο να "σωθεί" o όμιλος Woodford, προκειμένου να "αποστειρωθεί" η αγορά από το συγκεκριμένο γεγονός.

  Οι παλιότεροι "θυμήθηκαν" το αντίστοιχο γεγονός με την κατάρρευση του Ltcm (1998) –που κατά ορισμένους αναλυτές άνοιξε τον δρόμο που κατέληξε στο 2008–, του οποίου οι επικεφαλής είχαν μοιραστεί το Νόμπελ Οικονομίας γιατί είχαν διαμορφώσει έναν νέο τρόπο αξιολόγησης των παραγώγων...

  Για τους νεότερους, βεβαίως, οι μνήμες που ζωντάνεψε η περίπτωση του Neil Woodford αφορούν την Bear Stearns και τη Lehman Brothers, που ξεκίνησαν τον εφιάλτη του 2007-2008 των subprime loans.

  Για την πλειονότητα, όμως, των αναλυτών, η περίπτωση της κατάρρευσης του equity fund του Neil Woodford, που ήταν η ναυαρχίδα του ομίλου του "θρύλου του City", όπως τον αποκαλούν, συνδέεται περισσότερο με τα προβλήματα και τις αστοχίες που έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια στην παρατεταμένη περίοδο του Brexit και την αβεβαιότητα που διαχέεται στις αγορές του Λονδίνου.

  Η ισχυρή τάση απομάκρυνσης από τις περιοχές κινδύνου έχει πιέσει ασφυκτικά ορισμένες κατηγορίες μετοχών και έχει στρέψει equity investors στην αγορά ομολόγων, με συνέπειες οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στους ισολογισμούς των equity funds.

  Όπως υποστηρίζεται από ορισμένους αναλυτές, μπορεί η περίπτωση του Neil Woodford να θεωρείται εξαιρετικά σπάνια για το Cityκαι είναι βέβαιο ότι θα γίνει από όλες τις πλευρές ό,τι είναι δυνατό για να αποσοβηθούν τα χειρότερα–, αλλά είναι μια σημαντική προειδοποίηση για την αγορά, που δεν μπορεί ούτε πρέπει να αγνοηθεί...

  Το ανησυχητικό στοιχείο, πέραν της υπόθεσης του λονδρέζικου equity fund, είναι το πώς οι αγορές θα αντιδράσουν, δεδομένου ότι το διεθνές περιβάλλον αλλά και οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών ενισχύουν την εκτίμηση ότι η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε φάση οριζόντιας επιβράδυνσης, με συνέπεια οι περιοχές αυξημένου κινδύνου να είναι σημεία αναφοράς αποεπενδυτικών τάσεων. Και αυτό "αποτυπώνεται" στα equity funds περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων