Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιουν-2019 15:37

  Ντράγκι: Η αβεβαιότητα επιβαρύνει την Ευρωζώνη - δεν απέκλεισε νέα μείωση των επιτοκίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:40

  Την παρατεταμένη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο από την άνοδο του προστατευτισμού και την αναζωπύρωση των εμπορικών διενέξεων επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να παρατείνει κατά έξι μήνες τον χρονικό ορίζοντα για μία πιθανή μεταβολή στα επιτόκια της.

  "Τον περασμένο Μάρτιο μπορεί να ελπίζαμε σε μία εμπορική συμφωνία ή στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού για το Brexit, ωστόσο πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και αυτό δεν ισχύει", σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

  Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγορές βλέπουν την ευρύτερη εικόνα στον εμπορικό πόλεμο, "την αμφισβήτηση δηλαδή των πολυμερών διαπραγματεύσεων  που ζούμε από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι απλά τη ζημιά στην οικονομία". 

  Παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες ο Ντράγκι σημείωσε ότι το Δ.Σ. διατηρεί την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας. "Δεν υπάρχει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, η πιθανότητα ύφεσης είναι μικρή", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός ωστόσο "παραμένει αποδυναμωμένος, με τις πληθωριστικές προσδοκίες να υποχωρούν".

  Ανοιχτή η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε παράλληλα ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας παραμένει αποφασισμένο να αναλάβει δράση εάν προκύψουν απρόβλεπτα αρνητικά γεγονότα. "Παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία [πολιτικής]", ανέφερε.

  Ερωτηθείς εξάλλου εάν η ΕΚΤ προσανατολίζεται η επόμενη κίνηση της στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής να είναι μια αύξηση των επιτοκίων, ο Ντράγκι επισήμανε ότι αυτό δεν ισχύει, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια" στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

  Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα και τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας.

  Οι προβλέψεις αυτές τοποθετούν την άνοδο του ΑΕΠ στο 1,2% το 2019, 1,4% το 2020 και 1,4% το 2021. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά για το 2019 (από 1,1%) και καθοδικά για το 2020 και 2021 (1,6% και 1,5%).

  Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 1,3% το 2019, 1,4% το 2020 και 1,6% το 2021. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου οι προβλέψεις αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2019 (από 1,2%) και καθοδικά για το 2020 (1,5%), ενώ για το 2021 δεν υπήρξε μεταβολή.

  Δ. Στόλης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων