Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιουν-2019 20:02

  Αυστρία: Διχασμένο το Κόμμα των Ελευθέρων για την ανάληψη έδρας στην Ευρωβουλή από τον Στράχε

  Αυστρία: Διχασμένο το Κόμμα των Ελευθέρων για την ανάληψη έδρας στην Ευρωβουλή από τον Στράχε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η "Υπόθεση Ίμπιζα", το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται, υποτίθεται ότι οδήγησε τον πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας και πρώην αρχηγό του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, όπως δήλωνε στις 18 Μαΐου.  
   
  Αυτή η παραίτηση είχε ως συνέπεια και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τον Σεπτέμβριο, στις οποίες θα οδηγήσει τη χώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες υπό την πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην αυστριακή ιστορία, την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

  Σχολιαστές στη Βιέννη, τονίζουν σήμερα την λέξη "υποτίθεται" ως προς την παραίτηση, καθώς ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, το περιβάλλον του και οι φανατικοί οπαδοί του, φαίνεται να επικροτούν, παρά την "παραίτηση", την ιδέα ανάληψης της έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία απέσπασε ο Στράχε στις ευρωεκλογές της προπερασμένης Κυριακής, χάρις στους σταυρούς προτίμησης που είχε συγκεντρώσει.

  Το ενδεχόμενο της εκπροσώπησης της Αυστρίας από τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ως ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, έπειτα από τις αποκαλύψεις σε βάρος του στο διαβόητο βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα", που προκάλεσαν διεθνή σάλο, φαίνεται να διχάζει το Κόμμα των Ελευθέρων.  
   
  Τη στιγμή που δεν είναι λίγα τα ανώτερα στελέχη του κόμματος, τα οποία ζητούν ακόμη και την οριστική διαγραφή του Στράχε από κομματικό μέλος, το προεδρείο των Ελευθέρων ευρισκόμενο σε δίλημμα, αναζητεί κάποια στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος. Και αυτό, ενόψει και του προεκλογικού αγώνα για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ουσιαστικά άρχισε με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων και την ανάληψη των καθηκόντων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
   
  Το Κόμμα των Ελευθέρων και προφανώς επίσης ο νέος, μεταβατικός αρχηγός του, ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016, Νόρμπερτ Χόφερ, θέλουν να αφήσουν πίσω τους την Υπόθεση Ίμπιζα. Όμως το σκάνδαλο, θα παρέμενε ένα από τα κυριότερα θέματα του προεκλογικού αγώνα, σε περίπτωση που ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αναλάμβανε τελικά την έδρα ευρωβουλευτή, για την οποία πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 2 Ιουλίου, οπότε θα συγκροτηθεί σε σώμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων, σήμερα και τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, το περιβάλλον και οι οπαδοί του Στράχε, υπενθυμίζουν ότι ήταν εκείνος που, αναλαμβάνοντας την αρχηγία των Ελευθέρων το 2005, ως διάδοχος του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, είχε πετύχει τη συνεχή άνοδό τους σε εκλογικές αναμετρήσεις. Μιαν άνοδο από το 10% που είχαν τότε, σε ποσοστά άνω του 20%, μέχρι το εντυπωσιακό 26% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2017 και την, από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έως την περασμένη εβδομάδα, συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.

  Φήμες για κατάθεση αιτήματος της κομματικής οργάνωσης της Άνω Αυστρίας για διαγραφή του Στράχε από το κόμμα, διαψεύστηκαν σήμερα, ωστόσο ο αρχηγός της και αναπληρωτής τοπικός κυβερνήτης, Μάνφρεντ Χάιμπουχνερ, δήλωνε αργότερα πως ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων δεν θα πρέπει, ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, να αναλάβει κάποιο αξίωμα εντός του κόμματος.

  Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και από τους θεωρούμενους σκληροπυρηνικούς του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χέρμπερτ Κικλ, είχε συστήσει δημόσια στον Στράχε να αποφύγει να προχωρήσει στην ανάληψη ευρωκοινοβουλευτικής έδρας.

  Από την πλευρά της, με σημερινή της ανάρτηση στο Facebook, η σύζυγος του Στράχε, Φιλίππα Στράχε, η οποία νωρίτερα υποστήριζε και ζητούσε από τον ίδιο να αναλάβει ευρωβουλευτής, σε σημερινή ανάρτησή της στο Facebook τονίζει πως ο σύζυγος της είναι ενήλικας και μπορεί να πάρει μόνος την απόφαση που θα είναι προς το καλό του κόμματος, αλλά και που θα σέβεται την εμπιστοσύνη που του έδειξαν με την ψήφο τους, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του.

  Στη βάση των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσε κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές και που ανέρχονται σε 44.750, ως τελευταίος στη λίστα των υποψηφίων των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, θα μπορούσε δικαιωματικά να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή των Ελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον αυστριακό εκλογικό νόμο, κάποιος υποψήφιος που συγκεντρώνει με σταυρούς προτίμησης, τουλάχιστον το 5% του συνόλου των ψήφων του κόμματός του, (που στην περίπτωση του αποτελέσματος των Ελευθέρων στις Ευρωεκλογές, αντιστοιχεί σε 33.000 ψήφους), αποκτά μία "απευθείας έδρα".

  Ήδη, πριν την εκλογική διαδικασία της προπερασμένης Κυριακής, από το Κόμμα των Ελευθέρων αναφερόταν πως η αφαίρεση του ονόματος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε από το ψηφοδέλτιό τους - μιας και είχε παραιτηθεί "από όλα τα αξιώματά του", δεν ήταν δυνατή για τεχνικούς λόγους.  

  Οι σταυροί προτίμησης που συγκέντρωσε ο Στράχε, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην 42η θέση της λίστας των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο των Ελευθέρων, αποδίδονται από αναλυτές στη Βιέννη, σε "αλληλεγγύη" των οπαδών του προς το πρόσωπό του.

  Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων , ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαΐου, εξαιτίας του "σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής", που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

  Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία, συμβάσεις για αναθέσεις δημοσίων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της οικονομικά και επικοινωνιακά (με την αγορά μέσων ενημέρωσης), στο Κόμμα των Ελευθέρων.

  Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να "εξηγήσει" την "καταστροφική" εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.  

  Ταυτόχρονα, εκτόξευσε κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις, για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, ενώ παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε "ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020