Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαϊ-2019 15:21

  Οι Ρουμάνοι απέρριψαν τις κυβερνητικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη

  Οι Ρουμάνοι απέρριψαν τις κυβερνητικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πλειοψηφία των Ρουμάνων απέρριψε τις αλλαγές του κυβερνητικού συνασπισμού στους νόμους περί δικαιοσύνης και στους ποινικούς κώδικες, στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για τη δικαιοσύνη που διεξήχθη στις 26 Μαΐου.
   
  Στο δημοψήφισμα, που οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, οι Ρουμάνοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις: εάν συμφωνούν να απαγορεύσουν τη χορήγηση χάρης και την αμνηστία για άτομα που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά και αν συμφωνούν να απαγορεύσουν στην κυβέρνηση να αλλάζει βασική νομοθεσία στη δικαιοσύνη με έκτακτο διάταγμα.
   
  Πάνω από το 80% των ψηφοφόρων απάντησαν "Ναι" στις δύο ερωτήσεις, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο (BEC).
   
  Υπενθυμίζεται ότι, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες κατά της διαφθοράς και σχετικές δικαστικές υποθέσεις που εμπλέκουν υψηλόβαθμους πολιτικούς και ανώτερους λειτουργούς της χώρας, το ρουμανικό κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί το επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού κόμμα PSD (σ.σ. Σοσιαλδημοκράτες), ψήφισε πρόσφατα υπέρ της τροποποίησης του δικαστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, με πλειοψηφία 181 ψήφων, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αλλαγής του ποινικού κώδικα, μεταξύ άλλων μειώνοντας τις ποινές για κάποια αδικήματα.
   
  Στο σκηνικό αυτό, το πρώτο ερώτημα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής αφορούσε το αν οι πολίτες επιθυμούν τα μέτρα κατά της διαφθοράς να παραμείνουν αυστηρά, με απαγόρευση της αμνηστίας και της χορήγησης χάριτος σε περιπτώσεις διαφθοράς. Το δε δεύτερο ερώτημα ζητούσε από τους πολίτες να τοποθετηθούν ως προς το αν συμφωνούν να απαγορευτεί στην κυβέρνηση το δικαίωμα να θεσπίζει έκτακτα διατάγματα σχετικά π.χ, με τις ποινές για τη διαφθορά αλλά και να επεκταθεί το δικαίωμα απευθείας προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
   
  Οι ερωτήσεις ήταν:
   
  1. Συμφωνείτε με την απαγόρευση της αμνηστίας και της χορήγησης χάριτος σε υποθέσεις που συνδέονται με διαφθορά;
   
  2. Συμφωνείτε με την απαγόρευση στην κυβέρνηση θέσπισης έκτακτων διαταγμάτων στον τομέα των ποινικών αδικημάτων, των ποινών και της δικαστικής οργάνωσης και με την επέκταση του δικαιώματος προσφυγής απευθείας στο Συνταγματικό Δικαστήριο;
   
  Συνολικά το 80,9% των ψηφοφόρων απάντησαν "Ναι" στην πρώτη ερώτηση, ενώ το 13,8% απάντησε "Όχι", σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 7,49 εκατομμύρια ψήφους σε 18.653 εκλογικά τμήματα στη χώρα. Συνολικά 5,3% ήταν άκυρες ψήφοι.
   
  Το 81,1% απάντησε "Ναι" στο δεύτερο ερώτημα, ενώ το 13,5% απάντησε "Όχι", σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 7,5 εκατομμύρια ψήφους. Συνολικά 5,3% των ψήφων ήταν άκυρες.
   
  Η τελική προσέλευση στο δημοψήφισμα ήταν 41,28%. Η απαιτούμενη ελάχιστη προσέλευση για να είναι έγκυρο είναι 30%.
   
  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων