Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαϊ-2019 14:00

  Villeroy (EKT): Χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθεί η επίδραση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων

  Villeroy (EKT): Χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθεί η επίδραση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα αρνητικά αρνητικά  επιτόκια δεν πρέπει να διογκώνεται, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται χρόνο για να αξιολογήσει την επίδραση της συγκεκριμένης πολιτικής, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau.

  Σε σχόλιά του τα οποία υποδηλώνουν ότι "μαλακώνει" την πίεση του για επανεξέταση της "συμπίεσης" που υφίστανται οι τράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια, ο Villeroy δήλωσε ότι θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι ο μόνος παράγοντας πίεσης των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος είναι εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι, σημειώνει ακόμη ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική έχει ευνοϊκή επίδραση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  "Ας δώσουμε χρόνο για να γίνει αυτή η δουλειά και για να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση", δήλωσε ο Villeroy στην ομιλία του στο Παρίσι την Τρίτη. "Ειδικά για τις τράπεζες, το θέμα δεν πρέπει να αγνοηθεί, αλλά πρέπει επίσης να αποφύγουμε να το διογκώσουμε", είπε.

  Ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αξιολογήσει την επίδραση της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή του στις 6 Ιουνίου, γεγονός που ενίσχυσε τις φήμες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσει τις κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και Ελβετίας, εισάγοντας σύστημα κλιμακωτών επιτοκίων, μέσω του οποίου ορισμένα τραπεζικά αποθεματικά θα εξαιρούνταν του αρνητικού επιτοκίου.

  Ωστόσο, πρόσφατα σχόλια από ορισμένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δείχνουν ότι υπάρχει ελάχιστη επιθυμία να αλλάξει η πολιτική που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ