Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαϊ-2019 14:09

  Κομισιόν: Εγκρίνεται η χρονική επέκταση των κρατικών εγγυήσεων προς τις ιταλικές τράπεζες για την πώληση NPLs

  Κομισιόν: Εγκρίνεται η χρονική επέκταση των κρατικών εγγυήσεων προς τις ιταλικές τράπεζες για την πώληση NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.36

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε την επέκταση έως τον Μάιο του 2021 του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων στην Ιταλία προκειμένου να υποβοηθηθούν οι τράπεζες στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

  Με βάση τον μηχανισμό GACS, οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να επωφελούνται από κρατικές εγγυήσεις για το λιγότερο επισφαλές τμήμα των πωλήσεων τιτλοποιημένων NPLs. 

  Ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία το 2016 και ανανεώθηκε για τελευταία φορά το 2018.

  Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας υιοθέτησε ένα νέο σχέδιο GACS τον Μάρτιο, αλλά χρειαζόταν το πράσινο φως της ΕΕ για να εφαρμοστεί. Σήμερα, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η αξιολόγησή της για το σχέδιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι συμβατό με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Το σχέδιο έχει βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων που σωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τα οποία περιόρισαν τη δυνατότητά τους να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η Κομισιόν εκτίμησε ότι το σχέδιο επέτρεψε στις τράπεζες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 51 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2018.

  Με το νέο σχέδιο εγγυήσεων CACS, η Ιταλία έκανε αυστηρότερους τους κανόνες για να αυξήσει την προστασία των επενδυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το νέο σχέδιο προβλέπει επαρκή αποζημίωση για τις κρατικές εγγυήσεις στους τίτλους χαμηλότερου κινδύνου, καθιστώντας το συμβατό με τους κανόνες για την κρατική βοήθεια που αποσκοπούν στην αποφυγή αθέμιτων επιδοτήσεων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων