Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Μαϊ-2019 09:16

  Τι "βλέπουν" οι ξένοι οίκοι για τις ευρωεκλογές

  Τι "βλέπουν" οι ξένοι οίκοι για τις ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη  

  Ιστορικά οι εκλογές του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν αποτελούσαν σημαντικό γεγονός για τις αγορές αλλά ούτε και για τους Ευρωπαίους πολίτες. Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή στις αντίστοιχες εκλογές του 2014 ήταν μόλις στο 42,5% και αυτό παρά το γεγονός ότι το ευρωκοινοβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, τα οποία έχουν στόχο να διασπάσουν τη μακρά κυριαρχία των κεντρώων κομμάτων είναι το στοιχείο που κάνει αυτές τις κάλπες εξαιρετικά σημαντικές για τις αγορές.

  Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει φθάσει να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των επενδυτών, καθώς η πολιτική αστάθεια έχει ισχυρό αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων. Αυτό φάνηκε το 2018 όταν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν καθώς ο λαϊκίστικος συνασπισμός της κυβέρνησης της χώρας στράφηκε προς μία χαλαρότερη δημοσιονομική στάση. Η Ιταλία έγινε πηγή έντονων κλυδωνισμών σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, καθώς και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, με την Ελλάδα να επηρεάζεται το περισσότερο και τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ελληνικές μετοχές βίωσαν ισχυρό sell-off το οποίο και οδήγησε σε ανατροπή των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, η οποία δεν ήλθε παρά σχεδόν οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της ιταλικής πολιτικής κρίσης.

  Πλέον εκτός από την Ιταλία, υπάρχει ισχυρή ανησυχία για τη Βρετανία και τη Γαλλία. Η λαϊκιστική αντιπολίτευση στη Γαλλία θέτει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του προέδρου Μακρόν υπό πίεση. Αυτή η αβεβαιότητα σχετικά με την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής κάλπης εμφανίζεται τη στιγμή που η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ, το QE, έχει λήξει, δημιουργώντας ένα λιγότερο φιλικό σκηνικό για τα ευρωπαϊκά ομόλογα και τα spreads.

  Deutsche Bank: Αλλαγή ισορροπιών

  Η έντονη παρουσία των ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι στο ευρωκοινοβούλιο, κατά την απόψη της Deutsche Bank. H γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι το κεντρώο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) θα χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία τους ενώ το δεξιό κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών θα μπορούσε να κερδίσουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των εδρών.

  Μαζί με αριστερά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, θα μπορούσαν να λάβουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εδρών στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα κάνει τις αποφάσεις για τον επόμενο Πρόεδρο της Επιτροπής και το Κολέγιο των Επιτρόπων, πιο περίπλοκες. Ωστόσο, κατά την Deutsche Bank, η αυξημένη παρουσία των ευρωσκεπτικιστών στο Συμβούλιο, καθώς και σε εθνικό επίπεδο, θα παραμείνει η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Προσοχή σε Ιταλία και Βρετανία

  Για τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης, οι επιπτώσεις των εκλογών δεν είναι τόσο απλές. Και μία ενδεχόμενη αναταραχή σε χώρες όπως η Ιταλία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει έντονα και την Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν "συνδεδεμένα" με την πορεία των ιταλικών ομολόγων. Η χαλάρωση της δημοσιονομικής στάσης στην Ε.Ε. που στοχεύουν τα λαϊκιστικά κόμματα, αποτελεί τον μεγαλύτερο "πονοκέφαλο" για τις αγορές. Οι δημοσιονομικοί κανόνες υπήρξαν σημαντικός οδηγός για τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.

  Αν και τα λαϊκιστικά κόμματα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, δεν αναμένεται να έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ώστε να επηρεάσουν την αλλαγή συμφώνων ή νόμων σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ωστόσο σε βάθος χρόνου οι λαϊκιστές μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα προς τη σταδιακή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.

  Τα λαϊκιστικά κόμματα μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Η διατάραξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να καθυστερήσει διορισμούς θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., όπως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

  Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα παραπάνω δεν είναι πιθανό να έχουν άμεσο αντίκτυπο μετά τις εκλογές της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα έχει σχετικά περιορισμένο συνολικό αντίκτυπο στις αγορές της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ενιαίου νομίσματος. Αντίθετα, η αύξηση των εκπροσώπων των λαϊκιστικών κομμάτων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα οδηγήσει πιθανώς σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές και ειδικά στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων καθώς ο λαϊκισμός θα γίνει μια χρόνια επιρροή στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο.
  Οι εκλογές διεξάγονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Οι εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία οδήγησαν σε ένα βαθιά διαιρεμένο κοινοβούλιο. Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση μιας παρατεταμένης περιόδου μετάβασης σε ό,τι αφορά την ηγεσία της χώρας, και η Γαλλία βιώνει μια πολιτική μάχη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Μακρόν. Αλλά για την αγορά ο αντίκτυπος είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερος σε ό,τι αφορά την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την G.S. Στην Ιταλία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς ένα ισχυρό αποτέλεσμα για τη Lega, κάτι το οποίο θα επηρεάσει έντονα τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική στάση της χώρας, οι κίνδυνοι γύρω από τα ιταλικά ομόλογα θα αυξηθούν σημαντικά. Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα έχουν επίσημα σχέση με τη διαδικασία Brexit, ωστόσο με την εσωτερική πολιτική να είναι δύσκολο να προβλεφθεί, είναι πιθανό ότι η τύχη του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές της Ε.Ε. θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιωσιμότητα της σημερινής κυβέρνησης.
   

  Αύξηση μεταβλητότητας

  Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, το αποτέλεσμα της χαλάρωσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα μπορούσε να προέλθει από την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αβεβαιότητας της αγοράς ομολόγων, σύμφωνα και με την Amundi Asset Managment, οδηγώντας σε αποδυνάμωση του ευρώ, έντονη μεταβλητότητα και αυξημένη εστίαση των επενδυτών στα spreads των κρατικών ομολόγων. Σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αυτές θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ρόλο των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Από την άποψη της αγοράς μετοχών, μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας έχει ήδη αποτιμηθεί στις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτός από το γεγονός να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit ή μια περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ε.Ε.

  Οι αγορές, όπως τονίζει, μισούν την αβεβαιότητα, ιδιαίτερα την πολιτική. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το Brexit εκτός από τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, οι ευρωπαϊκές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο ευρωκοινοβούλιο και σε αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

  Επιπτώσεις

  Σε αυτό το σενάριο, οι άμεσες βασικές επιπτώσεις για τις αγορές είναι οι εξής:

  - Το ευρώ θα μπορούσε να υποτιμηθεί για να αντικατοπτρίζει την αδυναμία του κοινοβουλίου να λάβει τολμηρές αποφάσεις προς τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ε.Ε.
  - Μπορεί να επηρεαστούν έντονα τα spreads όλων των ομολόγων και ειδικά των ομολόγων της περιφέρειας. Εάν αυξηθεί η αστάθεια του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου, αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση της γενικότερης μεταβλητότητας της αγοράς και θα συμβάλει σε ευρύτερα spreads στα εταιρικά και περιφερειακά ομόλογα και σε χαμηλότερα επιτόκια για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. γερμανικά ομόλογα).
  - Η χαλάρωση της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα σήμαινε ότι θα δοθεί πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής ισχύος κάθε χώρας, η οποία θα απεικονιστεί στα κρατικά spreads.
  Το κύριο σημείο όσον αφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει η Amundi, είναι ότι ο αντίκτυπος δεν θα υλοποιηθεί την πρώτη μέρα, αλλά οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, με τις κύριες αποφάσεις που μπορεί να επηρεαστούν είναι οι διορισμοί του Προέδρου του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Καθησυχαστική η Capital Economics

  Η Capital Economics εμφανίζεται πιο καθησυχαστική από τους υπόλοιπους διεθνείς οίκους καθώς εκτιμά ότι οι εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν θα προκαλέσουν μεγάλη αντίδραση στις αγορές ομολόγων, ακόμη και αν τα λαϊκίστικα κόμματα έχουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν. Οι πρόσφατες εκλογές στην Ε.Ε. δείχνουν ότι οι πολιτικές ενεργοποιούν τα sell-offs μόνο όταν τα εν λόγω κόμματα αποκτούν εξουσία και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική θέση των χωρών τους.
  Έτσι, εκτιμά πως οι αγορές κρατικών ομολόγων πιθανότατα να μην επηρεαστούν δυσμενώς από τις ευρωεκλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων έχει ήδη προβλεφθεί ευρέως και δεν θα περιπλέξει απαραιτήτως τη χάραξη πολιτικής της Ε.Ε. Αρκετά μεγάλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διεξήγαγαν εθνικές εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια, όπου τουλάχιστον ένα λαϊκίστικο κόμμα –συχνά της άκρας δεξιάς– είχε καλή επίδοση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν τρόμαξε τους επενδυτές, όπως φάνηκε και από την αντίδραση στις αγορές ομολόγων.

  Ωστόσο, υπήρχαν δύο κύριες εξαιρέσεις. Η πρώτη ήταν οι εκλογές της Πορτογαλίας το 2015, οι οποίες έφεραν στην εξουσία έναν συνασπισμό που αντιτίθεται στη λιτότητα. Αλλά οι αγορές ομολόγων δεν σημείωσαν sell-off αμέσως αλλά μόνο όταν οι φόβοι αυξήθηκαν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε "σκουπίδι" από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

  Η δεύτερη ήταν οι ιταλικές γενικές εκλογές του 2018, μετά τις οποίες αυξήθηκε απότομα το spread μεταξύ των ιταλικών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων. Και πάλι, αυτό δεν συνέβη αμέσως όταν προέκυψαν τα αποτελέσματα –όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό– αλλά, αντίθετα, όταν δημιουργήθηκε ένας λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός και οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας.

  Η Capital Economics αμφιβάλλει ότι οι εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα οδηγήσουν σε παρόμοιες αντιδράσεις. Και αυτό επειδή είναι πολύ απίθανο ότι κάποια από τις ακροδεξιές ή άκρως αριστερές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου θα είναι πρόθυμες ή ικανές να ενταχθούν στην πλειοψηφία, πόσο μάλλον να σχηματίσουν έναν νέο "μεγάλο συνασπισμό" μεταξύ τους. Και μόνο εάν τα κόμματα αυτά κυριαρχούσαν στα περισσότερα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. –όχι μόνο στο ευρωκοινοβούλιο– θα μπορούσαν να αλλάξουν την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Ωστόσο, οι εκλογές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δείκτης για το κατά πόσον κάποιες χώρες θα καταλήξουν να κυβερνιούνται από εξτρεμιστικά ή λαϊκιστικά κόμματα στο μέλλον.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων