Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαϊ-2019 13:23

  Τέλος Ιουνίου θα παρουσιαστεί το οικονομικό σκέλος του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

  Τέλος Ιουνίου θα παρουσιαστεί το οικονομικό σκέλος του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μία "οικονομική εκδήλωση ανταλλαγής απόψεων” σε συνεργασία με το Μπαχρέιν στα τέλη του επόμενου μήνα, ανοίγοντας την πόρτα για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το "Politico.”

  Η εκδήλωση αυτή θα έχει τον γενικό τίτλο "Από την ειρήνη στην ευημερία” και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 25-26 Ιουνίου στην Μανάμα του Μπαχρέιν.

  "Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία να βρεθούν μαζί κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και επιχειρηματίες για να ανταλλάξουν ιδέες, να συζητήσουν στρατηγικές και να ισχυροποιήσουν την υποστήριξη για την υλοποίηση εν δυνάμει επενδύσεων και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να κάνουν πιθανή την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

  Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δίνουν έμφαση στις οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσε να έχει μία ειρηνευτική πρόταση για την πλευρά των Παλαιστινίων.

  Από την μεριά του ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για την κατάρτιση του ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο για την Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά είναι ευγνώμων για την πρόσκληση του Μπαχρέιν, αλλά και για την ευκαιρία "να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας για την δημιουργία μεγαλύτερης οικονομικής κινητικότητας στην περιοχή”.

  "Η οικονομική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα στερεό οικονομικό όραμα και μόνο αν επιλυθούν τα βασικά πολιτικά προβλήματα”, επεσήμανε ο Κούσνερ σε ανακοίνωσή του. "Επιθυμούμε να παρουσιάσουμε το όραμα μας για τους τρόπους που θα γεφυρώσουν τις πολιτικές διαφορές πολύ γρήγορα”, πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά στοιχεία: τις υποδομές, τη βιομηχανία, την ενδυνάμωση και την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου "η περιοχή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστική για επενδύσεις”.

  Η σημασία που δίνεται στον οικονομικό τομέα έχει οδηγήσει μερικούς από τους επικριτές της προσπάθειας να αναρωτηθούν αν ο Κούσνερ και η ομάδα του ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πείσουν τους Παλαιστίνιους να παραιτηθούν από κάποια πολιτικά δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

  Παλαιστίνιοι ηγέτες, ακτιβιστές, αλλά κι άλλοι έχουν απορρίψει την πιθανότητα αυτή ως σημείο έναρξης μιας οποιασδήποτε ειρηνευτικής προσπάθειας, υπογραμμίζοντας ότι παλεύουν για τα πολιτικά δικαιώματά τους εδώ και δεκαετίες και ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν.

  Στο μεταξύ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν δηλώσει ότι στο σχέδιο Κούσνερ θα περιλαμβάνεται κι ένα πολιτικό συστατικό στοιχείο, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες πέραν του ότι δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί η φράση: "λύση δύο κρατών”.

  "Νομίζω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα πει όχι σε όλα, επειδή έχουν πει όχι σε γενναιόδωρες προτάσεις που τους έχουν γίνει στο παρελθόν”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico Ισραηλινός αξιωματούχος.

  "Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των αραβικών χωρών, αλλά και της παλαιστινιακής κοινής γνώμης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

  Σε γενικότερο επίπεδο είναι αρκετοί αυτοί που συμφωνούν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα απαρνηθούν πολιτικά δικαιώματά τους προς χάριν της οικονομικής ανάπτυξης.

  "Δεν μπορείς να εξαγοράζεις ανθρώπους με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε ο Τζέρεμι Μπεν- Άμι, πρόεδρος της προοδευτικής εβραϊκής ομάδας J Street. "Καμία βιομηχανική ζώνη δεν θα υποκαταστήσει το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν δική τους, ελεύθερη γη. Δεν είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιδράς έτσι. [Οι άνθρωποι δεν λένε] Είμαστε εντάξει. Θα αποδεχτούμε το να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

  Παλαιστίνιοι: Δεν ζητήθηκε η γνώμη μας

  Δεν ζητήθηκε η γνώμη των Παλαιστίνιων σχετικά με την οικονομική διάσκεψη που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στο Μπαχρέιν στα τέλη Ιουνίου οι ΗΠΑ με στόχο να ενισχυθούν οι διεθνείς επενδύσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιεχ.

  Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στο τέλος του 2017 και δεν έχουν εμφανιστεί πρόθυμοι να συζητήσουν το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο.

  "Δεν ζητήθηκε η γνώμη του υπουργικού συμβουλίου για τη διάσκεψη, ούτε για το περιεχόμενό της, ούτε για το αποτέλεσμά της ούτε για τον χρόνο διεξαγωγής της", επεσήμανε ο Στάγιεχ.

  Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι Παλαιστίνιοι θα είναι παρόντες στη διάσκεψη αυτή, στην οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη επιχειρήσεων από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία καθώς και κάποιοι υπουργοί Οικονομικών.

  Ο Στάγιεχ επανέλαβε το αίτημα των Παλαιστινίων για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η Δυτική Όχθη, η Λωρίδα της Γάζας και η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

  Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι το ειρηνευτικό της σχέδιο, το οποίο ακόμη παραμένει μυστικό, θα απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Μετά την ανακοίνωση του μποϊκοτάζ από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την οικονομική βοήθεια που παρέχουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

  "Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή σήμερα είναι αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον μας με στόχο να κερδίσουν πολιτικές υποχωρήσεις", κατήγγειλε ο Στάγιεχ. "Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς και δεν ανταλλάσσουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα με χρήματα".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων